Născut într-un sat botoșănean, a fost condamnat de Tribunalul Militar la 5 ani închisoare pentru ”uneltire contra ordinii sociale”. A trecut prin închisorile Jilava şi Gherla şi lagărele de muncă Salcia, Giurgeni, Peripava.
Astăzi, 13 decembrie, a trecut la cele veșnice Florin Constantin Pavlovici, scriitorul și fostul deținut politic născut la Concești.
"Tortura pe înțelesul tuturor" este una dintre cărțile cele mai importante din ultima sută de ani, o carte care ar trebui să se regăsească în bibliografiile obligatorii ale tuturor școlilor românești. Premiată și citată în numeroase studii de memorialistică și nu numai, cartea lui Florin Constantin Pavlovici este încă aproape necunoscută în mediul educațional românesc.
Florin Constantin Pavlovici s-a născut pe 14 martie 1936, la Concești, ca fiu al învăţătorilor Hareta şi Dionisie Pavlovici.
Student la Facultatea de Filozofie – secţia Ziaristică, a fost arestat la 2 februarie 1959, alături de alţi colegi de facultate, fiind acuzaţi de "complot contrarevoluţionar", în acelaşi lot fiind şi botoşănenii Alexandru Zub şi Stela Covaci, toţi trei pătimind apoi în puşcăria comunistă.
A fost condamnat de Tribunalul Militar Bucureşti la 5 ani închisoare pentru "uneltire contra ordinii sociale". A fost întemnițat la Jilava şi Gherla, dar şi în lagărele de muncă Salcia, Giurgeni, Periprava.
A fost eliberat pe 31 ianuarie 1964, atunci când au fost amnistiați deținuții politici.
S-a înscris ulterior la Facultatea de Limbi Germanice din cadrul Universităţii Bucureşti. La ieșirea din închisoare a fost pe rând muncitor, funcționar, contabil, până în 1966. Din 1969, timp de 30 de ani, este redactor la Radioteleviziune. Consemnează o scurtă carieră de critic literar la sfârșitul anilor 60, urmată de o activitate de traducător.
După ce a trecut de 60 de ani, Florin Constantin Pavlovici a început a scrie "Tortura pe înţelesul tuturor" (Premiul special pentru debut al Uniunii Scriitorilor, 2001). A urmat "Frica și pânda", volum premiat la Premiile Romania Cultural. În anul 2014 publică "Viscolul şi păianjenul".
"I se recunosc, pe bună dreptate, virtuozitatea portretistică și narativă și abilitățile de profund diagnostician al realității. Cu Tortura, pe înțelesul tuturor literatura română nu a câștigat doar niște excelente pagini memorialistice, ci a recuperat din mrejele tăcerii un prozator veritabil", scrie Victor Teișanu în volumul "Cărți și autori", Editura PIM, 2017.
De la agonia deznădejdii la extazul sufletesc, așa se citesc mărturiile acestui om pe care botoșănenii nu îl știu.
Trăitor în astă lume, Florin Constantin Pavlovici nu a fost niciodată chemat acasă, spre a le povesti tinerilor istoria așa cum a fost. Cărțile lui Florin Constantin Pavlovici trebuie însă citite pentru a înțelege de unde ne vin multe neînțelesuri ale zilelor noastre.
Dumnezeu să îl odihnească în pace!
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL: