Doi medici PDL din Dorohoi încearcă interzicerea etnobotanicelor

 

După ce mai multe municipalităţi din ţară au luat decizia interzicerii comercializării plantelor etnobotanice, a venit rândul Dorohoiului. Iniţiativa vine din partea a doi consilieri PDL, care au iniţiat un proiect de hotărâre în acest sens, pe care l-au înregistrat marţi la secretariatul Consiliului Local, pentru a intra în dezbatere în prima şedinţă de consiliu.
Iniţiatorii invocă şi Constituţia
Conform RealitateaDorohoiană.ro, proiectul de hotărâre a fost iniţiat de medicii Cătălin Apetrei şi Maria Alexandroiae. Dincolo de motivaţiile de ordin moral, iniţiatorii invocă şi prevederi din Constituţia României, potrivit cărora, dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat, iar statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei şi sănătăţii publice. Conform proiectului de hotărâre, în Dorohoi se va interzice comercializarea, depozitarea, fabricarea, distribuţia, deţinerea, oferirea, transmiterea, achiziţionarea, producerea, intermedierea şi utilizarea plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante, halucinogene, euforice şi psihotrope de orice fel. Această interdicţie se va aplica şi oricăror derivaţi, compuşi sau amestecuri conţinând una sau mai multe plante şi substanţe stupefiante sau psihotrope, indiferent de starea lor fizică, de divizarea în unităţi de administrare sau care au o altă destinaţie de utilizare decât cea pentru care sunt etichetate spre a fi comercializate.
Şapte tineri intoxicaţi cu etnobotanice
Proiectul iniţiat de cei doi consilieri prevede şi sancţiuni contravenţionale pentru cei ce nu respectă hotărârea, în cazul că va fi votată. Astfel, amenzile sunt cuprinse între 2.000 şi 2.500 de lei, cu excepţia faptelor care întrunesc elementele constitutive ale unei infracţiuni, situaţie în care vor fi sesizate organele de urmărire penală. Proiectul mai prevede şi posibilitatea confiscării produselor etnobotanice şi distrugerea lor, dar şi confiscarea veniturilor realizate din comercializarea ilicită a acestora. Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor se va face de către primar prin împuterniciţii acestuia, se mai arată în proiectul de hotărâre. Pentru a fi mai convingători, iniţiatorii proiectului au adus în sprijinul lor şi un tabel ce cuprinde un număr de şapte cazuri de tineri din Dorohoi, cu vârste cuprinse între 16 şi 22 de ani, care au ajuns în ultimele luni la spitalul dorohoian cu „intoxicaţie voluntară cu substanţe etnobotanice”. Menţionăm că intenţia de a promova proiecte asemănătoare, de interzicere a comercializării etnobotanicelor în Dorohoi, le-au avut atât primarul cât şi viceprimarul municipiului, dar ele nu s-au materializat până acum.