Directorii de şcoli băgaţi în politică încep să demisioneze, începe şi scandalul

 

Directorii unităţilor de învăţământ, care sunt şi preşedinţi sau vicepreşedinţi de partide, trebuie să opteze, până în 25 februarie, pentru una dintre cele două funcţii, a declarat, joi, secretarul de stat din Ministerul Educaţiei, Oana Badea.
Aceasta a precizat că, odată cu publicarea în Monitorul Oficial a ordinului ministrului Educaţiei privind depolitizarea managementului şcolii, directorii generali şi cei adjuncţi, care au şi funcţii de conducere în partide, au 15 zile pentru a opta pentru una dintre cele două funcţii. "După 25 februarie vom lua act de opţiunile directorilor generali şi a directorilor adjuncţi", a declarat Oana Badea. Ea a precizat că ministerul nu are nici o statistică privind numărul directorilor şcolari care ocupă şi funcţii de conducere în partid şi că prevederea face parte dintr-un ordin de măsuri tranzitorii pentru implementarea a noii legi a Educaţiei.
Prima demisie vine de la Truşeşti
Apariţia normativului a început deja să producă efecte la Botoşani. Ionel Doncilă, proaspăt ales vicepreşedinte al organizaţiei judeţene de tineret a PDL, care este şi director al Grupului Şcolar „Demostene Botez” din Truşeşti a renunţat la funcţia politică. „Este deocamdată singurul caz pe care îl cunosc eu, dar este posibil să fie şi altele, de la alte partide”, ne-a declarat Daniel Botezatu, inspector şcolar general adjunct. Potrivit acestuia, Inspectoratul Şcolar Judeţean aşteaptă pînă pe 25 februarie eventualele demisii ale noilor incompatibili, iar după data menţionată se vor declanşa verificări, urmînd ca cei depistaţi în stare de ilegalitate să fie demişi. Un alt director despre care se ştia că deţine funcţie politică este cel de la Liceul de Ştiinţe ale Naturii „Grigore Antipa” Botoşani. Corneliu Furtună (foto) susţine însă că mandatul de preşedinte al filialei judeţene PNŢCD i-a încetat încă din 2010.  „Mandatul a expirat acum un an în februarie. La noi nu există preşedinte ales de un de zile”, a afirmat ţărănistul. În opinia acestuia legea educaţiei în baza căruia s-a emis ordinul este neconstituţională şi de aceea intenţionează să o atace la Curtea Constituţională. „Încalcă dreptul de a alege şi de a fi ales”, ne-a spus profesorul Furtună, care este în acelaşi timp şi jurist.