DOCUMENT Unde se duc banii primăriilor - La Asociaţia Judeţeană de Fotbal, La Taifas, la TV şi… la d-na Camelia, pentru flori

 

Consilierii judeţeni au adoptat marţi dimineaţă într-un timp record, mai puţin de zece minute, una dintre cele mai importante hotărâri din acest an. Ei au împărţit localităţilor nici mai mult, nici mai puţin de 25,6 milioane lei, bani proveniţi de la bugetul de stat. Ca de obicei, şi înainte şi după desfăşurarea şedinţei unii primari s-au plâns că stau prost cu finanţele şi au nevoie de sume importante de bani.
bani arierate primarii botosani

Datorii de la "achiziţionare flori" şi "abonament apă" până la... fotbal

Motivul situaţiei financiare delicate din unele comune a putut fi desluşit chiar în anexele hotărârii. Şi aceasta fiindcă administraţiilor publice locale li s-au solicitat să precizeze dacă înregistrează arierate şi să le probeze cu numele unităţii, factură, dată, sumă, scadenţă. În jur de 40 de primării au răspuns că au astfel de debite, iar din datele transmise Consiliului Judeţean Botoşani reiese şi cam ce fel de datorii au aceste localităţi.
Coşula, de exemplu, are consemnate arierate de peste 320.000 de lei din care în jur de 60.000 de lei către SC Drincon SRL. Partea interesantă este că acest „Drincon” pare să se priceapă la o mulţime de lucruri. Astfel, printre altele, Primăria Coşula are în contabilitate facturi emise de această firmă pentru „aducţiune apă, canalizare”, „asfaltare drumuri comunale”, „bază sportivă”, „centrul social” şi chiar... „parc fotovoltaic”.
Primăria Lunca are trei serii de facturi neachitate tocmai din vară la abonament pentru cablu TV şi internet, suma totală fiind nesemnificativă, 480 de lei, aceeaşi administraţie mai având de plătit încă din iunie o factură de 240 de lei către… SC La Taifas SRL pentru… „servicii”.
Dacă la Lunca sunt datorii… La Taifas, Primăria Mihălăşeni are debite pentru „achiziţionare flori”, fiind vorba de 2.000 de lei datoraţi înă din iunie întreprinderii individuale Ciobanu Camelia. Aceeaşi administraţie mai are de achitat facturi tocmai din ianuarie şi martie 2013 pentru… „abonament apă” către La Fântâna, precum şi o sumă de peste 2.000 de lei către… Asociaţia Judeţeană de Fotbal.
[[banner]]

Primăriile, debitoare la propria lor asociaţie

Circuitul banilor în natură pare să funcţioneze minunat în mediul rural. O mulţime de primării au arierate la…. Asociaţia Comunelor, organism la care oricum plătesc cotizaţie, numai că datoriile nu provin de la asta, ci de la „servicii audit”. O firmă foarte prezentă printre cele către care sunt consemnate debite este SC Tudor Guard SRL, care pentru „servicii pază” numai de la Primăria Văculeşti are de încasat pentru ce a facturat în septembrie mai mult de 17.000 de lei.

"Numai hârtie igienică nu au solicitat"

dorin ciustea buget cj botosani   „Aş fi preferat să discutăm mai mult despre alocarea acestor sume pentru proiecte şi programe de dezvoltare şi mai puţin pentru arierate pentru că, din lista care a fost prezentată, cu solicitarea primăriilor, sunt unele primării care numai hârtie igienică nu au solicitat, să achităm, în rest au făcut tot felul de cheltuieli pe acolo în speranţa că, eu ştiu, CJ o să le dea bani pentru achitarea acestor arierate”, a remarcat consilierul judeţean Dorin Ciuştea. Acesta a menţionat ironic că primăriile au început să intre în UE atât timp cât au arierate la Porsche Leasing.

Ai datorii? Foarte bine!

Culmea este că acumularea de arierate este practic încurajată de Guvern, Finanţe şi Consiliul Judeţean Botoşani. Înainte de distribuirea fondurilor CJ a solicitat primăriilor să precizeze cât au nevoie pentru plata arieratelor, cât pentru finanţarea programelor dezvoltare locală şi cât pentru cofinanţarea unor proiecte de infrastructură. 2,4 milioane lei este suma totală rezultată la primul capitol, iar aparatul propriu al CJ a hotărât ca, „în aceste condiţii, deoarece solicitările de fonduri ale unităţilor administrativ-teritoriale sunt foarte mari comparativ cu sumele de repartizat puse la dispoziţia CJ, s-au asigurat pe cât posibil cu prioritate sume acelor unităţi care au înregistrate în evidenţă şi au solicitat fonduri pentru achitarea arieratelor şi numai după aceasta au fost repartizate sume pentru programe de dezvoltare locală şi pentru susţinerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală”.
Morala? Faci datorii, primeşti bani, nu ai datorii, te uiţi cum primesc bani cei care au. (S.B.)
CITEŞTE ŞI:
 A mai picat un record! Banii judeţului împărţiţi în mai puţin de 10 minute
[[galerie-foto]]
CITEŞTE ŞI:
 Ţurcanu trimite primarii să facă credit pentru plata datoriilor