Consiliul Județean Botoșani se confruntă cu o situație cel puțin inedită. O angajată tocmai trimisă acasă contestă decizia în baza unei legi la care conducătorii instituției nu se așteptau.
Respectiva activa de mai mulți ani la compartimentul informatic și luna aceasta a împlinit toate condițiile de pensionare. Astfel, și în baza statutului funcționarilor publici, președintele CJ a emis decizie de încetare a raporturilor de muncă începând cu data de 15 noiembrie. Când încă se afla la serviciu salariata a contestat însă măsura luată în cazul ei, reclamând o discriminare sexuală. Mai exact, în baza legii egalității de șanse a cerut să i se aplice aceeași vârstă de ieșire din câmpul muncii ca și bărbaților, adică 65 de ani, ceea ce ar fi însemnat că ar mai fi trebuit să rămână câțiva ani în serviciu.
”D-na îndeplinise condițiile cumulative de pensionare: vârsta și stagiul complet de cotizare și potrivit legii suntem obligați să emitem decizie de pensionare. Există o propunere legislativă de modificare a statutului funcționarilor publici care să le permită tuturor funcționarilor publici, la cerere, rămânerea în serviciu pe o perioadă de încă maxim trei ani după împlinirea vârstei de pensionare, dar deocamdată este doar un proiect”,
Marcel Bejenariu, secretarul general al județului.
Fosta angajată, inginer de profesie, ar fi contactat însă o renumit avocată din Botoșani pentru a deschide un proces, iar aceasta i-ar fi transmis că există deja spețe similare în țară prin care unele femei pensionate au revenit la serviciu după ce au invocat discriminarea în comparație cu bărbații, dar și egalitatea de șanse.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL