Botoșăneanca ce face voluntariat în şcolile judeţului: Nu mă plăteşte nimeni să fac asta - FOTOGALERIE

De trei ani merge în şcoli şi licee pentru a le explica elevilor de gimnaziu şi liceeni, cum e cu viaţa şi care este urmarea juridică a faptelor lor.

 

 

Anca Colescu consilier juridic şi profesor, lucrează la o teză de doctorat şi face voluntariat pentru elevi de trei ani.

 „Nu mă plăteşte nimeni să fac asta şi aş vrea să mă urmeze şi alţii să facă educaţie juridică în sistem de voluntariat. Există un protocol între Ministerul Justiţiei, Ministerul Public, Ministerul Învăţământului, Consiliul Superior al Magistraturii şi Înalta Curte, protocol cauzat de creşterea infracţionalităţii în rândul minorilor. Cei care profesează în mediul juridic ar trebui să meargă în şcoli şi să le ţină elevilor lecţii de educaţie juridică. Din 2019, educaţie juridică va fi materie obligatorie”, a spus Anca Colescu.

 

Puterea de a schimba destine

 

Părinţii şi profesorii se plâng de faptul că este greu să captezi atenţia elevilor din ziua de astăzi, generaţii care sunt „prinse” mai mult de tehnologia modernă. Anca Colescu spune însă că în toate şcolile elevii sunt mai mult decât interesaţi de tot ce le prezintă ea.

„Când le spun că ei răspund penal de la vârsta de 14 ani şi că necunoaşterea legii nu îi scuteşte de pedeapsă dacă ajung în instanţă declanşează un val de întrebări. Să ştiţi că nici elevii de liceu, de clasa a XI-a sau a XII-a, nu ştiu că răspund penal de la 14 ani. În cel mai bun caz mi s-a spus că asta se întâmplă de la 16 ani. Și după ce le spun că sunt traşi la răspundere de la 14 ani curge un val de întrebări şi vor să ştie ce păţesc dacă fac asta sau asta. Este o experienţă unică. Când am fost la Pedagogic, fiind ultima oră, elevii ar fi vrut să stea peste program să afle mai multe. Sunt super-receptivi”, a completat Anca Colescu.

Ea a precizat că una dintre mulţumirile pe care o obţine în urma acestui voluntariat este schimbarea atitudinii unor elevi aflaţi în pragul abandonului şcolar, pe care i-a determinat să-şi continue cursurile şi să stea departe de probleme.

 

Pe cont propriu

 

În săptămâna aceasta, inspectoratele şcolare au primi o adresă prin care li s-a cerut să ofere educaţie juridică elevilor, iar Anca Colescu a fost singura care a făcut voluntariat şi în această perioadă.

„Aş vrea să fie şi în Botoşani mai mulţi care să ofere aceste ore gratuite elevilor, pentru că înseamnă foarte mult pentru viitorul lor. În Iaşi sunt mai mulţi, sunt câteva avocate care îmi sunt prietene, dar la noi nu mai ştiu să meargă cineva”, a precizat voluntarul.

În această săptămână ea s-a întâlnit cu elevi de la liceul din Plopeni, şcoala din Ungureni şi Liceul Pedagogic, cu cei de la şcolile Epureni şi Avrămeni şi Liceul de Artă, la şcolile din Călăraşi, Guranda, Durneşti şi Truşeşti, precum şi Şcoala 1 din Botoşani.

 

Anca Colescu este pe cont propriu. Nimeni nu-i pune la dispoziţie un mijloc de transport, nu-i decontează combustibilul, nu-i plăteşte timpul alocat acestor ore de educaţie juridică. Totul este oferit voluntar, ba chiar mai şi investeşte în manuale. Nu se plânge ba, mai mult, spune că şi-ar dori ca ziua să aibă 48 de ore. Ea îşi propune ca pe viitor să devină procuror criminalist şi profesor universitar şi se pregăteşte intens pentru atingerea celor două obiective.

„Am un master în criminalistică şi vreau să devin procuror criminalist. Când eram studentă la Drept am vrut să devin judecător. Am făcut practica la domnul procuror Aurel Simion, care este mentorul meu şi care m-a învăţat calea cea dreaptă şi îmi doresc să devin procuror”, a concluzionat Anca Colescu. (Sursa: Ziarul Evenimentul)

download from google play download from apple store