Directoare din Botoșani, locul 6 în Top Forbes cele mai influente femei din România

În urmă cu aproape două decenii devenise prima femeie director tehnic din cadrul fostei Electrica Botoșani, pe timpul în care încă era o societate comercială de stat.

 

Prima femeie director tehnic de la Electrica a ajuns șef la cehii de la CEZ


Pentru Doina Vornicu, Botoșani este orașul său natal și totodată cel în care și-a început cariera. În 2002 i s-a propus să se mute profesional la Electrica București pentru a organiza direcția de control. A activat trei ani la compania din capitală, după care a plecat la Transelectrica, o firmă care până în ziua de astăzi a rămas în portofoliul Statului Român. S-a ocupat de proiecte și colaborare internațională. Doar un an, fiindcă în 2006 l-a cunoscut pe Jan Veskrna, country manager al grupului CEZ în România, care i-a făcut o ofertă de a se alătura echipei. Cehii au cumpărat fosta Electrica Oltenia, privatizarea la nivel național a fostelor IRE-uri fiind realizată pe regiuni. Practic, CEZ a făcut în sudul țării ceea ce E.ON a făcut în Moldova. Iar Doina Vornicu a devenit director de operațiuni al grupului CEZ în România.

 

Alături de Principesa Margareta, Kovesi și Halep


În numărul din aprilie, celebra revistă Forbes a întocmit ”Top 50 cele mai influente femei din România”, iar Doina Vornicu ocupă un onorabil loc 6. Pentru a vă da seama ce înseamnă o asemenea poziție, este demn de menționat că înaintea botoșănencei se află Anca Vlad, fondator Catena, Principesa Margareta a României, Laura-Codruța Kovesi, procuror-șef DNA, Măriuca Talpeș, cofondator Softwin, a cărei activ principal este Bitdefender, una dintre cele mai folosite soluții de securitate informatică din lume și Camelia Ene, country manager & CEO al grupului petrolier maghiar MOL. După Doina Vornicu s-au clasat persoane precum Dana Demetrian, vicepreședinte BCR, Camelia Voiculescu, președinte Intact Media Group (compania care deține cinci televiziuni, două posturi de radio, două ziare), Camelia Șucu, antreprenor în serie sau celebra tenismană Simona Halep.


”Există doamne care contează în societatea românească nu doar prin puterea financiară, ci și prin cea de a influența lucrurile în bine”, explică redactorii de la Forbes România.


Doina Vornicu a mărturisit amintitei publicații că nu şi-a dorit niciodată să fie altceva decât inginer electroenergetic, deşi energia este, de regulă, o lume a bărbaţilor.


Cum s-a făcut clasamentul


Forbes România arată că ierarhia respectă metodologia proiectului The World’s 100 Most Powerful Women, proiect de renume internațional inițiat de Forbes US
Topul a plecat de la o bază de aproximativ 400 de candidate din România, din cele mai diverse domenii, de la antreprenoriat și management, la mediul guvernamental, ONG, artistic sau sportiv.  Primul criteriu eliminatoriu a fost naționalitatea și ocuparea unei poziții cu implicații directe asupra economiei și societății românești. Lista a fost apoi restrânsă în funcţie de trei criterii: puterea financiară, acoperirea în toate tipurile de media şi influenţa. A fost importantă relevanța acțiunilor pe care aceste doamne le-au întreprins în domeniul lor de activitate sau în zone din afara sferei principale de activitate, precum educația. Există și o componentă „subiectivă”, cea legată de carismă, componentă pe care Forbes România şi-o asumă.

 

 

FOTO: Forbes.ro

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google play download from apple store