Diplomatul american – ploaie de gratuităţi promise fermierilor botoşăneni

 

Excelenţa Sa Hoa van Huynh,  reprezentantul regional al Departamentului pentru Agricultură al Ambasadei Statelor Unite ale Americii (SUA) în şase ţări din Europa, a făcut marţi mai multe promisiuni fermierilor din judeţ. Acesta a fost însoţit de Monica Dobrescu, specialist pe probleme de agricultură din cadrul ambasadei şi Gabriel Popescu, specialist comercial – reprezentant al Departamentului de Agricultură al Guvernului SUA pentru Europa.

Cofinanţare de la US Exim Bank pentru achiziţia de produse americane
Întâlnirea a început cu o informare privind potenţialul de colaborare în domeniul agricol şi comercial oferit de firme din SUA în ideea identificării unor oportunităţi de colaborare. Oficialii SUA au propus parteneriate pentru dezvoltarea pieţelor comune şi promovarea produselor agricole prin intermediul Biroului Agricol Extern în cele 156 de ţări partenere ale SUA.  Au ofertat utilizarea bazei de date a producătorilor americani pentru fermierii români. „Este un pas deosebit făcut de fermierii botoşăneni. O bază de date cu cei mai mari dintre aceştia va ajunge la cele mai importante firme de profil din SUA în ideea unor eventuale colaborări”, a precizat primarul Cătălin Flutur. De asemenea, prin intermediul US Exim Bank, fermierii botoşăneni care vor dori achiziţionarea de echipamente agricole produse în US nu vor trebui să îşi mai facă griji privind cofinanţarea. „În cazul în care vor cumpăra produse americane, banca va garanta cofinanţarea, aşa că nu se vor mai confrunta cu problemele pe care le au acum”, a dat asigurări Hoa van Huynh.
SF-uri gratuite pentru irigaţii
Unul dintre punctele nevralgice ale agriculturii botoşănene şi naţionale, respectiv irigaţiile, ar putea fi rezolvat tot cu ajutorul americanilor. „Putem oferi gratuit studii de fezabilitate nerambursabile care vizează sistemele de irigaţii şi cadastru. Odată dezvoltat acest segment, agricultura botoşăneană ar putea căpăta un alt randament”, a arătat Gabriel Popescu. Pentru ca fermierii botoşăneni să intre în contact direct cu producătorii americani şi pentru a se pune la punct cu tehnologiile performante folosite dincolo de ocean, aceştia pot avea posibilitatea să „facă vizite în SUA, mai precis în statul Dakota Nord – producătorul  agricol numărul 1 al SUA -  unde are loc cel mai important târg anual de profil din SUA , totul gratuit”, aşa cum a specifica reprezentantul comercial al Ambasadei SUA.
Asistenţă tehnică şi ajutoare alimentare
Sprijinul americanilor veniţi la Botoşani a continuat cu oferirea de asistenţă tehnică în domeniul agricol şi ajutoare alimentare. Tot în acest sens, fermierii botoşăneni vor şi puşi în contact direct cu furnizorii de echipamente şi tehnologii americane. De partea cealaltă, reprezentanţii agriculturii botoşănene au prezentat potenţialul agricol al judeţului, unul de altfel semnificativ. „Avem 7.000 de hectare de luciu de apă interior, deci o investiţie americană în domeniul prelucrării peştelui este binevenită. De asemenea, avem peste 500.000 de oi în judeţ, dar suntem deficitari în domeniul tehnologiei prelucrării lânei. La fel, există un deficit în asigurarea producerii seminţelor necesare unei agriculturi performante. Potenţialul agricol pentru judeţ este major, dar fermierii noştri trebuie susţinuţi financiar”, a declarat Gheorghe Manole.