Deshumare istorică la Eternitatea : Am dezlegat o enigmăGALERIE FOTO

 

Moment istoric joi la Cimitirul Eternitatea, unde în prezenţa părintelui protopop Lucian Leonte s-a desfăşurat acţiunea de deshumare a celor 12 preoţi (nouă deoparte, trei de cealaltă parte a crucii) despre care se credea că sunt înmormântaţi aici. Feţele bisericeşti decedate în Primul Război Mondial adunau un număr impresionant de credincioşi şi de aceea conducerea SC Urban Serv SA a dorit să amenajeze un loc de veci pe măsura importanţei pe care botoşănenii o acordă părinţilor care s-au jertfit în marea conflagraţie din 1914 – 1918.
deshumare la Cimitirul Eternitatea Botosani

S-a săpat până la 2,5 metri şi nu s-au găsit oseminte

„Am vrut să îl amenajăm, Protopopiatul a fost anunţat şi ne-a spus hai să vedem sunt sau nu sunt oseminte acolo”, a relatat Viorel Negru, şef departament dezvoltare la SC Urban Serv SA. Protopopiatul Botoşani a aflat aşadar de iniţiativă şi întrucât existau unele informaţii că, de fapt, acolo nu era înmormântat nici un preot şi că ar fi un monument şi atât, a decis să se facă o deshumare. S-a săpat până la aproximativ 2,5 metri, până ce s-a ajuns la pământ care nu a fost vreodată răscolit şi bănuiala s-a confirmat: acolo nu a fost înmormântat vreun preot. „După cum aţi constatat, nu există oseminte, deci este un monument comemorativ făcut într-un anumit an, iată, scrie acolo 1921, posibil aşa... Noi nu deţinem documente de arhivă în care să fie consemnat acest lucru, că s-ar fi construit un astfel de monument în memoria unor preoţi care au decedat în Primul Război Mondial sau au avut o anumită contribuţie pentru ţară în perioada respectivă. Ei bine, dacă nu avem documente, singura soluţie era să se sape şi să se vadă dacă există”, a explicat părintele protopop Lucian Leonte.

„Nu există persoane care să fie înmormântate în acest loc”

Acesta a arătat că preoţii sunt înmormântaţi în curtea bisericilor unde şi-au încheiat activitatea, fiind sigur că inclusiv cei trecuţi pe crucea de la Eternitatea se găsesc la ultima parohie. „Am clarificat pentru toată lumea: nu există persoane care să fie înmormântate în acest loc. Este un simplu monument comemorativ”, a afirmat Lucian Leonte. Părintele protopop a transmis credincioşilor că acest monument nu este un loc de cult în sensul propriu al cuvântului şi că pot veni acolo doar ca la un monument comemorativ, nu ca la un locaş de cult, precum capelele cimitirelor Eternitatea şi Pacea, „unde facem în primul rând Sfânta Liturghie, care este actul esenţial de cult pentru cei răposaţi”.

„Am lămurit lucrurile”

Părintele protopop a asemuit locul în care se credea că sunt înmormântaţi preoţi troiţelor întâlnite mai ales în mediul rural, care amintesc de preoţi şi eroi, dar care nu au morminte în preajmă. „Cei care veneau aici, cei care i-am găsit şi eu rugându-se aici au spus că vin să se roage la cei nouă preoţi înmormântaţi aici. Deci, am dezlegat o enigmă, am lămurit lucrurile”, a mai spus Lucian Leonte. Înalta faţă bisericească a recomandat oamenilor să se adreseze cu rugăciuni sfinţilor sau preoţilor în activitate, fiindcă cei decedaţi nu mai slujesc.
Pentru a se pune capăt legendei s-a decis montarea pe cruce a unei plăcuţe pe care să se scrie clar „aici nu este nimeni înmormântat”, hotărându-se totodată ca groapa săpată să rămâne neacoperită câteva zile astfel încât orice botoşănean să se poată convingă de faptul că acolo nu există oseminte.
VEZI ŞI:
 Stupefiant - osemintele îngropaţilor de la Pacea lăsate pradă animalelor - GALERIE FOTO
[[galerie-foto]]
CITEŞTE ŞI:
Gardul unui cimitir din Leorda dărâmat de moştenitorii terenului