Descinderi cu mascaţi pentru o reţea de trafic de migranţi - FOTOGALERIE

 

5 percheziţii domiciliare şi 19 mandate de aducere, este bilanţul unor acţiuni întreprinse de procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Biroul Teritorial Botoşani. Vizată a fost o reţea organizată din Botoşani care se ocupa cu trafic de migranţi.

Cercetările au fost demarate în septembrie 2011 când procurorii DIICOT au fost sesizaţi de lucrătorii din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră  cu privire la faptul că există indicii pentru comiterea unor infracţiuni de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de migranţi de un număr de şapte persoane din Botoşani dintre care una decedată între timp.
Respectiva  grupare care are în componenţă atât cetăţeni români cât şi străini, în cursul anului 2011 în scopul obţinerii unor importante beneficii materiale a recrutat, cazat şi transportat către ţări din spaţiul Schengen, cu precădere Austria şi Germania, mai multe persoane de origine afro-asiatică dar şi cetăţeni moldoveni. Ieşirea acestora din ţară era înlesnită prin procurarea şi înmânarea de documente de identitate româneşti. Segmentul exterior al grupării infracţionale este condus de numiţii „Abu” şi „Hasan”, ei având rolul de a coordona activitatea grupării în sensul că efectuau recrutarea migranţilor, plata pentru „serviciile prestate” de către membrii segmentului românesc, stabilirea detaliilor referitoare la transport, locul de întâlnire, locul de destinaţie, etc. Traseul urmat de migranţi tranzita state precum Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria.
Segmentul românesc este structurat pe trei paliere:
Palierul de conducere şi control constituit din M.D. din Botoşani care coordona activitatea reţelei locale prin desfăşurarea de activităţi de preluare, cazare, transport şi procurarea de documente de identitate pentru migranţi. În acest scop, primea de la capii externi sume cuprinse între 2.000 şi 5.000 de euro pentru fiecare persoană traficată şi plătea mai departe câte 50 – 100 de lei persoanelor de la care procura documentele de identitate româneşti.
trafic migranti Botosani
Palierul de transport este constituit din M.F.(fratele lui M.D.) dar şi F.I., O.C., S.A. şi A.V. care se ocupau efectiv de preluarea şi transportul migranţilor. Pe de altă parte atunci când situaţia o impunea, aceştia au desfăşurat în paralel şi activităţi de cazare a migranţilor, precum şi procurarea de documente de identitate româneşti pentru aceştia. Activităţile de procurare a actelor de identitate au mai fost desfăşurate de C.M. în prezent decedat.
Palierul de caz este constituit din învinuitul I.V. însă ocazional şi ceilalţi membri ai grupării au găzduit în locuinţele lor o parte din migranţii traficaţi. În cauză, în baza autorizaţiilor emise de Tribunalul Botoşani, astăzi, 9 octombrie 2012 au fost efectuate un număr de cinci percheziţii domiciliare în municipiu şi au fost puse în executare 19 mandate de aducere pentru audieri. Procurorii DIICOT vor continua audierile pe tot parcursul zilei.
Revenim cu mai multe detalii