Un nou an școlar cu totul atipic și cu o serie de premiere care vor bulversa sistemul până când vor fi acceptate și respectate de toți factorii implicați în procesul educațional. Ziua de 14 septembrie a anului pandemic 2020 nu a semănat deloc cu celelalte deschideri de an școlar.
Pe stradă, la primele ore ale dimineții, grupurile de elevi care se îndreptau spre școală nu erau la fel de numeroase ca altădată. Au lipsit cu desăvârșire florile, elevii având cu toții măști de protecție, în locul lor.
Nu au mai fost însoțiți de părinți, decât până la poartă unde fiecare cadre didactic a coborât pentru a-și prelua propriii elevi. Au venit la școală pe rând, la o oră stabilită în prealabil.
Terenurile de sport au rămas pustii, nu au mai existat obișnuitele careuri populate de elevi, părinți și cadre didactice animate de emoția revederii.
Liceul Pedagogic este cea mai mare unitate educațională din întreg județul cu un efectiv de 1.600 de elevi, din toate ciclurile de învățământ și aproximativ 100 de cadre didactice.
„Suntem o școală foarte mare, cu spațiu restrâns, cu învățământ în schimburi și a trebuit să găsim soluții astfel încât să putem respecta prevederile legale. Am reușit să asigurăm distanțarea în majoritatea sălilor de clasă, vom merge pe scenariul hibrid ceea ce înseamnă că preșcolarul, primarul, clasele a VIII-a și a XIII-a vor veni integral la școală, cu program normal, de dimineață, cu excepția grădiniței care este cu program prelungit. Iar celelalte clase vor veni în scenariul galben, la două săptămâni câte jumătate de clasă în ordine alfabetică”,
prof. Mirela-Ofelia Sănduleanu, directorul Liceului Pedagogic "Nicolae Iorga" Botoșani
Între elevi a fost asigurată distanța de 1 metru și totodată au fost realizate și circuitele, împreună cu Inspectoratul Școlar Județean și Direcția de Sănătate Publică.
Au fost deschise toate căile de acces, inclusiv la internate și cantină.
„Toată școala este dotată cu dozatoare și preșuri la intrarea în fiecare clasă. Am achiziționat și lămpi UV portabile care vor fi așezate în diferite spații, prin rotație. La acest moment avem un stoc pentru aproximativ două săptămâni având în vedere că avem o populație școlară numeroasă, dar vom mai achiziționa și pentru următoarele săptămâni. Oferim măști elevilor doar dacă este necesar. Dacă un elev vine la școală fără mască, va intra în școală cu o mască oferită de noi”,
prof. Mirela-Ofelia Sănduleanu, directorul Liceului Pedagogic "Nicolae Iorga" Botoșani
Conducerea Liceului Pedagogic a interzis purtarea măștilor din material textil.
Măsurile obligatorii au fost aduse la cunoștința tuturor factorilor implicați în procesul educațional, iar în prima săptămână vor fi efectuate instructaje cu elevii și părinții, astfel încât toți să semneze declarații privitoare la aceste reguli.
Orele de curs vor avea o durată de 50 de minute cu 5 minute pauză, care să permită profesorilor schimbarea claselor. Pauzele vor fi decalate pentru clasele de pe fiecare nivel. Elevii vor fi permanent supravegheați pentru a fi asigurată distanțarea și pentru a nu se crea aglomerații.
„Noi am făcut o programare foarte strictă pe etaj, în care două sau trei clase au pauze în același timp și prin rotație elevii pot merge la toaletă. Pentru cazuri excepționale avem izolatoare în fiecare corp de clădire, am lucrat foarte bine cu cabinetul medical, avem trei asistente care deservesc grădinițe și toate celelalte spații, sperăm să reușim să gestionăm situația, să rămânem sănătoși să să mergem înainte cu zâmbetul pe buze”,
prof. Mirela-Ofelia Sănduleanu, directorul Liceului Pedagogic "Nicolae Iorga" Botoșani
Izolatoarele sunt spații folosite pentru copiii care prezintă simptome de boală. Ei vor fi duși acolo până la venirea părinților. În cazuri mai grave se apelează serviciul 112.
În perioada premergătoare deschiderii noului an școlar, în toate unitățile de învățământ au ajuns echipaje mixte de inspectori școlari și reprezentanți DSP, în frunte cu medicul Monica Adăscăliței, directorul acestei instituții.
„La momentul acesta școlile sunt pregătite în cea mai mare proporție pentru asigurarea tuturor condițiilor necesare respectării ordinului comun, ordonanței de urgență și tuturor reglementărilor în vigoare. Apelul nostru la început de an școlar se adresează atât colegilor profesori dar și părinților pe care-i rugăm să accepte aceste condiții impuse de pandemie. Nu este ceea ce ne-am dorit, este un an cu totul și cu totul atipic, mai greu decât toți ceilalți de până acum, de aceea vă doresc tuturor sănătate, putere de muncă, curaj și aveți încredere că suntem alături, vă înțelegem eforturile pe care le faceți și la rândul nostru vom face tot ce este posibil pentru a asigura condiții bune de desfășurare a activității didactice”,
Ada Macovei, inspector școlar general adjunct
La acest moment în județul Botoșani nu există nicio unitate de învățământ care să funcționeze după scenariul roșu, iar situația este sub control.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL: