Dăruiește o parte din tine și o lume întreagă se deschide în fața ta

În unele familii, părinții își educă copiii să dăruiască și să-și împartă jucăriile de mici, pentru a evita ca sentimentul de egoism să le devină o trăsătură de caracter. La școală, tot mai multe voci cer categoric introducerea orelor de educație civică. Societatea este de la zi la zi tot mai indiferentă la problemele semenilor. Nu se implică. Nu dăruiește. Nu privește. Sau o face, dar într-un mod indiferent.

 

Fii voluntar!

Apelul vine din partea unei adolescente de liceu. Alina Blaj este numele ei. Ei îi pasă, dorește să se implice și ne explică ce presupune acest lucru.

Consiliul National al Voluntariatului definea voluntariatul ca fiind ’’activitatea desfășurată din proprie iniţiativă, de orice persoană fizică, în folosul altora, fără a primi o recompensă materială’’.

Alina Blaj: Eu însă cred că este mai mult decât atât.

Voluntariatul este un mod sănătos de viaţă, reprezintă o alegere pe care ar trebui să o facem cu toţii. Portretul unui voluntar poate fi descris în doar câteva cuvinte: să fii uman, să ai bun simţ, să fii capabil de sacrificiu, să ai iniţiativă, să îţi asumi decizii care privesc binele tău şi al celor din jur.
Voluntariatul poate deveni un mod de a fi al oricăruia dintre noi.
Ancoraţi într-o societate preocupată de progres, de maşinism, de informaţie, nu trebuie să uităm de ceea ce este esenţa existenţei noastre, de umanitate, de iubirea din care ne-am născut şi cu care ar trebui să ne întovărăşim toată viaţa.

Fii OM!

Suntem oameni pentru a iubi aproapele, natura, frumosul, pentru a ne bucura de un trai armonios, în consens cu sinele şi cu universul întreg. Ce ne-ar putea opri să ajutăm un bătrân care nu reuşeşte să îşi cumpere o pâine, un copil abandonat, un animal fără stăpân, o familie aflată în nevoie, un străin care cere înţelegere?

Cât de mare ar fi sacrificiul unei zile în slujba celor încercaţi de soartă? Ce efort uriaş ar fi să donăm hainele pe care nu le mai folosim, fructele pe care le cumpărăm în plus, manualele de care nu mai avem trebuinţă?

Din gesturi mici se nasc oameni mari

Unele gesturi mici, nesemnificative aproape, pot contribui la schimbări majore și pot aduce multă bucurie.
Să contribuim la colecta de alimente din marile magazine am putea cu toţii. Să avem grijă de cei mai nefericiţi, de cei care aşteaptă mângâiere şi speranţă nu este tocmai o sarcină grea.
Trebuie doar să deschidem ochii, să ne uităm în jur, să iniţiem schimbarea modului de viaţă. Să fim mai aproape de ceilalţi, să ne amintim mai des de semenii noştri.
Uneori pare foarte dificil, dar nu este aşa, important e să încerci şi vei vedea cum Dumnezeu va trimite alături de tine alţi oameni minunaţi care să te ajute.

Un câmp extrem de activ în transmiterea mesajelor de interes public sau inițierea unor campanii în special de către organizaţii neguvernamentale este reprezentat de rețelele de socializare. Un mesaj însoțit de o fotografie sugestivă poate avea ca efect pozitiv mii de share-uri și implicarea de noi persoane în activități de voluntariat.

„A fi voluntar nu înseamnă neapărat să faci lucruri măreţe, însemnă să ai măreţia în suflet” - Blaj Alina Maria, elevă la școala Colegiul Tehnic “Miron Costin”, clasa a XII-a C.