„The deal it’s done”, ar spune americanii la încheierea unei afaceri dificile. Și asta e. Nu a contat că pentru asta li s-au luat mâncarea și medicamentele de la gura unor bolnavi psihic. Și nici că oamenii care au grijă de ei au rămas fără salarii. Pentru că în România zilelor noastre, aproape orice este posibil, se ating tot felul de țeluri personale cu interes material și, ce e mai strigător la cer, viața merge mai departe. NIMENI nu răspunde.
Exact pe data de 18 mai 2016 Direcția de Sănătate Publică (DSP) a decis de la sine putere să suspende autorizația sanitară a Sanatoriului de Neuropsihiatrie Podriga. Dintr-o dată, după ce ani de zile a fost potabilă, apa a devenit neconformă.
Probabil cândva se vor afla și motivele reale care au stat la baza acestui scandal care a fost disecat inclusiv de presa națională.
La mai bine de două luni de zile, situația este rezolvată și toată lumea este fericită. În adevăratul sens al cuvântului. Inclusiv cei care au făcut exces de zel.
Consiliul Județean, cu alt președinte la conducere, a alocat săptămâna trecută o sumă de aproape 2 miliarde de lei vechi – concret este vorba de 186.000 lei - ”pentru finanțarea cheltuielilor curente în domeniul sănătății, în vederea achitării drepturilor salariale ale personalului pentru luna iunie 2016”.
De fapt, indirect, CJ nu face altceva decât să plătească celebrele filtre pe care le-a montat SC Nova Apaserv SA pentru ca apa să devină conformă. Bani care au fost plătiți de unitatea medicală din bugetul propriu, în loc să achite salariile oamenilor și medicamentele bolnavilor.
”Nu putem lăsa oamenii fără lefuri și ne vom îndrepta în justiție asupra celor care nu au procedat corect. Trebuie să dai oamenilor salarii că nu ei sunt vinovați. Dar recuperarea banilor se va face prin justiție. Cei de la compartimentul juridic vor stabili împotriva cui ne îndreptăm”
Costică Macaleți, președintele Consiliului Județean Botoșani
Meanwhile…
Pe data de 14 iulie Prefectura Botoșani primește o adresă de la Direcția Generală a Afacerilor Europene din cadrul Ministerului Afacerilor Europene. O atenționare de fapt, cu privire la calitatea apei din localitățile Săveni, Dumeni, Șendriceni, Mitoc, Hlipiceni, Păltiniș și Viișoara și iminența declanșării procedurii de infringement și a consecințelor financiare ce pot să apară ca urmare a acestui lucru.
Din data de 1 august rezultatele analizelor unor probe de apă din aceste localități erau obligatoriu a fi transmise la această direcție a afacerilor europene. Inspectorii de la DSP au prelevat probe, le-au analizat însă, iată răspunsul către Prefectura Botoșani:
„Vă transmitem tabelul monitorizării apei din cele 7 localități neconforme cu parametrii de calitate. Obs. cu părere de rău că, din convorbirea telefonică cu cei implicați în această problemă din cadrul Instituției Prefectului Botoșani, suntem în imposibilitatea stabilirii unei interpretări pe fiecare componentă în parte în timp util, deoarece persoanele cu atribuții în această problemă se află în concediu de odihnă”.
Ar fi fost tare interesant probabil dacă în urma monitorizării pe perioada semestrului I, se constata faptul că apa respecta parametrii normali. Inclusiv cea de la Săveni.
În plus, se vorbea de o plângere penală asumată de salariații Sanatoriului Podriga împotriva funcționarilor de la DSP pentru ceea ce s-a întâmplat la începutul verii.
NU a fost nici o sesizare penală.
”S-a făcut o acțiune în instanță în contencios administrativ, în condițiile în care acea acțiune în contencios administrativ, în condițiile în care o acțiune în contencios administrativ după eliberarea autorizației sanitare de funcționare nu își mai are obiectul. Deci nu își mai are obiectul”
Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani
Și este greu de crezut că managerul sanatoriului a făcut această eroare din neștiință. Oana Norses nu a putut fi contactată pentru a oferi un răspuns.