Cutremur la Fisc, se reînființează Direcția Județeană de Finanțe

Reforma ANAF nu va mai avea loc sub îndrumarea și cu finanțarea Băncii Mondiale, ci s-a produs miercuri, în Parlamentul României, după o viziune propusă și susținută oficial de către ministrul de Finanțe Eugen Teodorovici.

 

O viziune care, practic, întoarce structura organizațională a Fiscului cu 6 ani în timp și care se abate fundamental de la principiile de reformă convenite în 2013 cu Banca Mondială: practic, noua structură pare un cadou făcut autorităților județene. 

 

Cum arată reforma decisă de Parlament

 

Pe scurt:

 

Vama trece din subordinea ANAF în cea a Ministerului de Finanțe, iar cele opt direcții regionale ale Fiscului vor fi desființate, pentru a se înființa 41 de direcții județene, plus una pentru București.

 

”Reforma” ANAF a fost decisă miercuri de plenul Camerei Deputaților, care a aprobat un proiect de Lege pentru modificarea OUG 74/2013, privind unele măsuri pentru îmbunătăţirea şi reorganizarea activităţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

 

Potrivit textului adoptat la Camera Deputaților, Vama va deveni structură separată în subordinea directă a ministrului Finanțelor, iar structura centrală a ANAF nu va mai avea în subordine opt direcții regionale, ci 41 direcții județene și o direcție pentru București.

 

Spargerea direcțiilor regionale, care se produce în numele ”apropierii de contribuabil”, reprezintă în realitate un cadou făcut autorităților județene, care vor putea influența, așa cum au făcut-o și în trecut, actul de control economic.

 

Fiscul revine practic la forma de organizare existentă cu 6 ani în urmă, care prin ineficiență și corupție a generat de fapt nevoia de reorganizare.

 

Pledoarie pentru reformă bazată pe omisiuni și neadevăruri

 

Ministrul Eugen Teodorovici a spus la Parlament că decizia reorganizării ANAF a fost luată deoarece în actuala formulă acesta nu a performat.

„În 2013, când s-a făcut această modificare – o regionalizare, o mutare a vămii la ANAF, a fost o dorinţă a unei persoane, ştiţi foarte bine care, aflată la conducerea acestei instituţii, de a avea toate informaţiile şi tot controlul pe întreaga ţară. Şi în 2014, 2015 se închideau companii pentru 9 -10 lei, se suspenda activitatea acelor companii pentru câteva luni de zile”, a explicat pentru cursdeguvernare, Eugen Teodorovici.

Ministrul a omis să precizeze că reforma adoptată în 2013 s-a produs tocmai din cauza ineficienței cronice și a corupției constatate în interiorul direcțiilor județene, dar mai ales la Garda Financiară, ”brațul înarmat” al ANAF.
 

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store