Cum trebuie tratați muncitorii străini

(P) Numărul muncitorilor asiatici în România a crescut simțitor și am ajuns să-i găsim în tot felul de activități. În restaurante, în fabrici, la ferme, pe șantiere, chiar și în rândul livratorilor de pe platformele cunoscute la noi. Peste 200 000 de avize de muncă pentru muncitori non-comunitari au fost emise de reprezentații statului român în ultimii 10 ani, până la sfârșitul anului trecut.

 

Alte 100 000 sunt în plan de a fi emise până la sfârșitul anului, iar estimările agențiilor de recrutare de muncitori asiatici sunt că această cifră va fi atinsă în vară. Astfel, cei care se gândesc să angajeze străini ar trebui să se grăească, deoarece probabil că în toamnă lucrul acesta nu va mai fi permis. Un mare ajutor în acest sens găsiți aici: https://onestaff.ro/muncitori-straini/.

 

Am fost curioși să aflăm dacă cei 200 000 de străini mai sunt în România. Conform estimărilor din industrie și a anunțurilor zilnice făcute de reprezentanții Inspectoratului pentru Imigrări, un număr semnificativ de străini au părăsit prin mijloace legale sau ilegale țara noastră. Manuel Gheorghe, manager în cadrul One Staff, una dintre cele mai de încredere agenții de recrutare de muncitori străini, ne spune: ”Asiaticii pleacă de la angajatori din două motive: eroare de recrutare sau pentru ca nu au fost tratați cum trebuie.


•    Eroarea de recrutare înseamnă că agenția nu și-a făcut treaba, iar persoana adusă nu dorea de la bun început să muncească pe poziția acceptată, ci s-a folosit de angajator pentru a fugi în spațiul Schengen.
•    În ceea ce privește felul în care sunt tratați muncitorii străini, este important ca:
     •    Muncitorul trebuie să primească exact ceea ce i s-a promis: salariul, masa, cazarea;
     •    Toată interacțiunea cu asiaticii trebuie să fie cât mai clară și obiectivă;
     •    De la începutul contractului trebuie să i se comunice muncitorului ce are de făcut, care sunt limitele în care trebuie să se încadreze, care sunt obiectivele sale, cu cât este plătită munca suplimentară și care sunt consecințele daca nu își îndeplinește numărul de ore de muncă sau norma impusă.”


Astfel este foarte important ca muncitorii străini, ca de altfel toți angajații să fie tratați corect de către angajatori. Atunci cand acest lucru nu se întâmplă, angajații, fie ei români sau străini își vor căuta alte locuri de muncă.