Cum poţi afla dacă ai MOȘTENIT acţiuni primite de părinţii sau bunicii tăi în Cuponiada din anii 90

Toată populaţia ce împlinise vârsta de 18 ani la sfârşitul lui 1990 a devenit acţionară la fabricile, uzinele şi societăţile din România, în urma Marii Privatizări în Masă, ce a avut loc între anii 1991-1994, perioadă cunoscută şi drept Cuponiada.

 

Deşi mulţi dintre cei care au devenit acţionari şi-au vândut deţinerile între timp, la Depozitarul Central (instituţia care deţine registrele despre toţi acţionarii din ţara noastră) încă mai figurează circa 8 milioane de persoane care au devenit investitori în timpul privatizării în masă.

 

Unii dintre aceşti români au uitat că au acţiuni, din momentul în care nu au mai primit înştiinţările legate de dividendele primite, în timp ce alţii au decedat şi nu au spus nimănui despre aceste acţiuni. Totuşi, trebuie ştiut că aceste acţiuni rămase nefolosite nu dispar sau sunt transferate înapoi companiei după decesul titularului, ci „aşteaptă” să fie revendicate, putând să le aducă sume de bani măricele moştenitorilor.

 

 

Informații la notarii publici

 

Potrivit Avocatnet.ro, în cazul în care se ştie că o persoană care a decedat deţinea acţiuni din timpul Cuponiadei şi pentru includerea acestor bunuri imobiliare în masa succesorală, moştenitorii se pot adresa, în mod direct, notarilor publici pentru a obţine sumarul de cont care atestă toate deţinerile de instrumente financiare (acţiuni, obligaţiuni, titluri de stat etc.) ale persoanei decedate, potrivit informaţiilor care se regăsesc pe site-ul Depozitarului Central.

 

Pentru a obţine acest extras de cont de la Depozitarul Central se plăteşte 6 lei pentru fiecare societate la care defunctul deţinea acţiuni. Eliberarea sumarului de cont, ce conţine toate datele despre acţiunile şi companiile la care sunt înregistrate, se face, contracost, pentru 18 lei pe solicitare.

 

După dezbaterea succesiunii şi eliberarea certificatului de moştenitor de către un notar public competent, pentru a se realiza transferul de proprietate a acţiunilor defunctului, moştenitor va depune o cerere către Depozitarul Central, împreună cu alte acte doveditoare ale calităţii de moştenitor. Tariful perceput pentru transferul acţiunilor în contul moştenitorului sau moştenitorilor este de 20 lei pentru fiecare societate la care defunctul deţinea acţiunile ce se transferă.

 

În situația în care patrimoniul defunctului - titular de cont a fost transmis către doi sau mai mulţi moştenitori, fără ca aceştia să fi ieşit şi din indiviziune (fiecare moştenitor este coproprietar, titular al unei cote părţi din dreptul de proprietate), în baza documentelor prezentate, Depozitarul Central va opera transferul direct de proprietate al actiunilor intr-un cont comun, deschis în numele tuturor moştenitorilor.

 

 

Cum devii proprietar

 

Pentru ca fiecare moştenitor să devină proprietar exclusiv al acţiunilor prin moştenire, este necesar:

 

-fie ca moştenitorii să se adreseze unui notar public sau unui avocat în vederea întocmirii actului de ieşire din indiviziune sau să se prezinte la sediul Depozitarului Central unde moştenitorii vor semna o înţelegere (dacă moştenitorii se înţeleg, de bunăvoie, asupra modalităţii de împărţire a acţiunilor),

-fie ca moştenitorii să se adreseze instanţei competente pentru încetarea stării de indiviziune (dacă moştenitorii nu se înteleg asupra acestui lucru).

 

Moştenitorii acţionarilor din timpul Marii Privatizări trebuie să ştie că, pe lângă acţiunile persoanei decedate, pot primi şi dividendele cuvenite defunctului, care nu au fost încasate (în cazul în care termenul pentru ridicarea lor nu s-a prescris).

 

Astfel, după înregistrarea transferului de proprietate a acţiunilor din contul persoanei decedate în contul moştenitorului, aceştia trebuie să se informeze despre dividendele oferite de societatea emitentă a acţiunilor şi să solicite Depozitarului Central efectuarea demersurilor necesare în vederea încasării acestora de către noul titular.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store