Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) vine cu clarificări pentru persoanele care au beneficiat de concediu pentru creșterea copilului, explicând cum aceste perioade sunt valorificate la calculul pensiei, în funcție de momentul în care au fost acordate.
Astfel, potrivit Casei Naționale de Pensii (CNPP), concediul pentru creșterea copilului acordat înainte de 1 aprilie 2001 este considerat vechime în muncă, respectiv stagiu de cotizare contributiv.
Asta înseamnă că este luat în calcul atât pentru stabilirea dreptului la pensie, cât și pentru valoarea acesteia.
Pentru concediile acordate între 1 aprilie 2001 și 1 ianuarie 2006, situația este diferită. Aceste perioade sunt recunoscute ca stagiu asimilat, dar nu contribuie la calculul stagiului minim de cotizare contributiv sau complet necesar pentru pensie și nici la acordarea punctelor de stabilitate.
După 1 ianuarie 2006, concediul pentru creșterea copilului continuă să fie considerat stagiu asimilat. Cu toate acestea, prin excepție, legea permite luarea în considerare a acestor perioade pentru calculul stagiului minim și complet de cotizare necesar obținerii dreptului la pensie. Totuși, nu este avut în vedere la acordarea punctelor de stabilitate, conform ziaruldeiasi.ro.
Un exemplu prezentat de CNPP ilustrează cazul unei femei născute în iulie 1963, care se pensionează în 2025. Deși a avut un total de 34 de ani de cotizare, inclusiv perioade de concediu pentru creșterea copilului, la totalul stagiului de cotizare contributiv în funcție de care s-au acordat puncte pentru stabilitate au fost luați în considerare doar 31 ani și 6 luni.
Perioadele asimilate, cum sunt cele din concediile acordate după 2001, au fost excluse de la acest calcul.
O persoană, femeie, născută la data de 01.07.1963, se înscrie la pensie pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstei standard de pensionare conform prevederilor art. 51, la data de 01.01.2025, pe baza următoarelor elemente:
Stagiul total de cotizare realizat de 34 ani, din care:
Stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut de Anexa nr. 5 la lege (necesar în vederea reducerii vârstei standard de pensionare cu 1 an pentru 2 copii): 33 ani 3 luni.
Stagiul de cotizare contributiv realizat în vederea deschiderii dreptului la pensie (art. 47 alin. 4 din lege): 33 ani 6 luni (31 ani 6 luni în condiții normale de muncă + 2 ani concediu creștere copil )
Total stagiu de cotizare contributiv în funcție de care se acordă puncte pentru stabilitate: 31 ani 6 luni (perioadele de concediu pentru creșterea copilului și indemnizația de asigurări sociale fiind excluse deoarece sunt perioade asimilate). Conform art. 85 alin. (3) din lege, se acordă puncte de stabilitate pentru 6 ani 6 luni stagiu de cotizare contributiv (31 ani 6 luni – 25).