A apărut o nouă metodă de fraudă care îi vizează pe șoferi: Cum se folosesc infractorii de aplicațiile mobile de trafic

O nouă metodă de fraudă îi vizează, de data aceasta, pe șoferi. 

 

Vânează accidentele rutiere

 

Escrocii se folosesc de aplicațiile mobile de trafic pentru a vedea zonele în care au fost înregistrate accidente sau unde șoferii trag pe dreapta pentru că au probleme cu mașinile.

 

Se prezintă ca fiind angajați ai firmelor de tractare și cer sume chiar și de trei ori mai mari. În unele cazuri pretind că autoturismul va fi dus la service, însă proprietarii nu îi mai pot contacta și nu mai recuperează niciodată vehiculele.

 

Infractorii monitorizează atent notificările aplicațiilor mobile de trafic și, odată ce detectează un incident, ajung rapid la fața locului, înaintea echipajelor de intervenție autorizate, conform digi24.ro.

 

De multe ori, inclusiv mașinile pe care le folosesc imită designul celor oficiale. În capcană pot cădea mulți conducători auto, întrucât aceste aplicații sunt folosite de aproape toată lumea.

 

De cele mai multe ori, falșii salvatori folosesc taxe uriașe pentru remorcarea mașinilor, adesea fără să ofere chitanță.

 

„Nu trebuie acceptat din prima”

 

În unele cazuri, escrocii pretind că mașina va fi dusă la un service partener. În realitate, însă, șoferii nu îi mai pot contacta niciodată, iar mașinile nu se mai întorc niciodată la ei.

 

Specialiștii spun că sunt câteva elemente care ar trebui stabilite în momentul în care șoferul solicită ajutorul unei firme de tractare. 

 

„În primă fază, trebuie spus ce mașină este, despre ce mașină este vorba. În mare, cât se poate, ce defecțiuni are mașina, dacă poate fi trasă doar din troliu, ca să fie pusă pe platforma auto, după care să spună distanța până unde trebuie dusă mașina și, în momentul acela, cel care vine pentru tractare trebuie să îi spună, să își facă el un calcul să îi spună cât îl costă acest transport, nu trebuie acceptat din prima.” declară Adrian Chianiu, reprezentantul unei firme de tractări auto

 

 În Spania, de exemplu, Garda Civilă a emis o alertă publică pe rețelele sociale cu privire la această metodă de fraudă.

 

(Foto: Dreamstime)