"Cuibuşoarele de nebunii" ale Parcului Mihai Eminescu vor fi reabilitate

 

De câteva generaţii dragostea adolescentină sau uneori prostia botoşănenilor a fost încrustată în pilonii de susţinere sau în balustradele foişoarelor din parcul Mihai Eminescu. În prezent, cele trei pavilioane sunt într-o stare avansată de degradare. Drept urmare conducerea Direcţiei Servicii Publice, Sport şi Agrement (DSPSA) a depus un proiect la Agenţia Fondului de Mediu (AFM) pentru ca în proiectul reabilitării grădinii publice să fie incluse şi reconstruirea foişorului mare, amplasarea a încă 200 de bănci şi pavelarea aleilor.

Foişorul cel mare stă mereu în atenţia organizatorilor de concursuri sau momente muzicale pe parcursul sezonului de vară, mai ales că este poziţionat şi într-un punct central al parcului. Din acest motiv, el va fi primul demontat din temelie şi refăcut în acelaşi stil. „Prioritar este să îl facem pe ăla mare deoarece costă o grămadă. Trebuie să aduci bârne, trebuie să aduci meşteri care lucrează cu lemn masiv, că toată lumea e învăţată acum cu termopane, imediat structură de metal. Pe când acolo trebuie să vii cu grinzi cât unul ca mine, să îl contruiască, să îl bată, e o chestie de specialişti. Mai trebuie pe acesta să îl vedem făcut odată şi să vedem să iasă bine. Să găsim cu ocazia asta când o să facem licitaţie şi meseriaşi care să se priceapă. După aia le «atacăm» noi şi pe alea două”, a declarat Eugen Ţurcanu, director DSPSA.  Acest foişor a fost prins într-un proiect de reabilitare a Parcului Mihai Eminescu, finanţat de la Fondul de Mediu care vizează de asemenea şi montarea a 200 de bănci, pavelarea sau asfaltarea aleilor şi aranjarea spaţiilor verzi care încă nu au fost amenajate. Valoarea totală a proiectului care vizează noi lucrări de reabilitare a parcului este de 1 milion de lei, din care un 100.000 de lei sunt destinați reconstruirii pavilionului.

"Terasă pe foişorul de pe movilă"
Celelalte două pavilioane, cel de lângă intrarea în parc dinspre Bulevardul Mihai Eminescu şi cel de pe movila situată lîngă Piața Viilor, au fost reabilitate în această primăvară când s-a intervenit asupra lor cu reparaţii la structură şi un strat proaspăt de vopsea. Dacă foişorul cel mare este foarte popular printre organizatorii de evenimente şi este poziţionat în văzul tuturor, cel de sus, din spatele Parcului Mihai Eminescu, este ferit de privirile iscoditoare ale trecătorilor. Drept urmare, acesta a devenit un cuibuşor de nebunii pentru tinerii botoşăneni care se retrag la „înălţime” pentru un moment de experimentare a unor senzaţii tari sau chiar pentru o „uşurare” a greutăţilor. „Trebuie amenajată toată zona, toată movila trebuie amenjată cumva, odată cu aleile şi odată peisagistic. E cuibuşorul de nebunii al tinerilor din oraşul nostru – de la băutură la dragoste. Ne gândeam la o soluţie, la un agent economic interesat să facă sus o terasă, să deschidă cumva investind acolo să îşi facă un foişor şi să scape Primăria de o preocupare”, a completat directorul DSPSA. Potrivit directorului de la Direcţia de Servicii Publice, au fost înregistrate şi situaţii când copii care se jucau prin zonă au descoperit pe lângă peturi, mucuri de ţigară şi punguţe de la droguri şi prezervative folosite.
Elsa ŞEICA