Criză pentru bebeluși la Botoșani: De 3 săptămâni se externează copii nevaccinați

Este pentru a doua oară în istorie la Botoșani când județul duce lipsă acută de vaccin împotriva Hepatitei B de circa 3 săptămâni de zile. Prima criză înregistrată în urmă cu câțiva ani a durat o lună și jumătate. Părinții îngrijorați își pot vaccina totuși bebelușii însă doar contra cost.

 

Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică (DSP) Botoșani lipsa acestui vaccina a fost cauzată de o întârziere a procedurii de achiziție publică derulată de Ministerul Sănătății pentru desemnarea furnizorului.
Este situaţia la nivel de ţară, nu avem vaccin împotriva hepatitei B pentru nou-născuţi. De aproximativ trei săptămâni se externează din Maternitate copii nevaccinaţi anti hepatită B. Nu este vaccin nicăieri în ţară, nu este finalizat procesul de achiziţie. Este un program în derulare”, a declarat Ecaterina Chihaia, medic epidemiolog șef în cadrul DSP.
Vaccinarea bebelușilor în prima zi de naștere se încadrează într-un program derulat la nivel național prin care este prevenită contactarea acestei afecțiuni.
România şi-a propus ca fiecare nou-născut să fie vaccinat împotriva hepatitei B, indiferent de situaţia de sănătate a mamei, prima doză fiind administrată în prima zi de viaţă. Cu cât administrarea primei doze este mai aproape de momentul naşterii, cu atât riscul de transmitere verticală de la mamă la copil a hepatitei B este mai mic. Au mai fost situaţii, în judeţul nostru cred că o singură dată pentru o perioadă de o lună, o lună şi jumătate nu a avut vaccin”, a mai spus Ecaterina Chihaia.
Ca atare, medicii de familie au primit precizări prin care să-i pună pe o listă de așteptare pe bebelușii care se nasc la Secția de Obstetrică și Ginecologie a Spitalului Mavromati, pentru a fi vaccinați ulterior.
Medicii de familie au fost avertizaţi, ţin evidenţa acestor copii şi în momentul în care Ministerul Sănătăţii vor achiziţiona vaccinul le vom da vaccin şi prin cabinetele medicilor de familie vor fi vaccinaţi împotriva hepatitei B. Cred că în farmacie se aduce la comandă. Orice farmacie are posibilitatea să achiziţioneze vaccin, medicii de familie pot lua legătura cu o anumită farmacie, cu un anumit distribuitor şi cei care vor să se vaccineze pot”, a mai spus medicul de la DSP.
La Botoșani, lunar se nasc în jur de 300 de copii. (G.E.)
CITEȘTE:
 Alarmă la Maternitate! S-au epuizat stocurile de vaccinuri împotriva hepatitei și a TBC-ului