Verificările au fost efectuate pe perioada verii mai ales de către inspectorii din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA).
Controalele pe siguranță alimentare au fost extinse și la chioșcurile stradale unde sunt vândute produse de tip fast-food care sunt preparate pe loc.
Acestea sunt preferate vara atât de adolescenți sau copii cât și de adulți.
„Am verificat toate unitățile de tip fast-food care comercializează stradal în acele tonete stradale direct către consumatorii finali, deoarece temperaturile exterioare și activitatea acestora trebuie supravegheată”,
Teodor Harabagiu, director executiv interimar DSVSA Botoșani
Aproape la toate unitățile verificate au fost depistate deficiențe, în unele cazuri grave, precum lispa autorizației sanitar veterinare.
Pentru toate neregulile inspectorii sanitar veterinari au stabilit măsuri de remediere.
„Deficiențele au fost condițiile improprii de comercializare, nerespectarea cerințelor sanitar veterinare de păstrare a produselor în funcție de ceea ce specifică furnizorul, respectiv de temperatură sau congelare. Funcționarea în spații neautorizate sanitar – veterinar”,
Teodor Harabagiu, director executiv interimar DSVSA Botoșani
De asemenea, etichetarea necorespunzătoarea sau nepăstrarea etichetei până la finalizarea produsului pentru a se putea verifica termenul de valabilitate sau producătorul au mai fost printre neregulile constatate.
Pe siguranță alimentară, în lunile iulie și august au fost efectuate în total 331 de controale de către echipajele DSVSA. Au fost aplicate 13 amenzi contravenționale în valoare de 96.800 de lei și confiscată pentru distrugere o cantitate de 300 kg de produse de origine animală și non-animală.