Contre dure cu prefectul, primarul de Săveni şi şefa CAS

 

Dispute aprinse în şedinţa Colegiului Prefectural de marţi dimineaţă. O parte dintre primarii prezenţi la şedinţă au răbufnit după alocuţiunea şefei Casei de Asigurări de Sănătate.
„Decît să facă greva foamei primarii mai bine ar rezolva problemele”
Rodica Huţuleac a subliniat din nou că de la 1 aprilie unităţile sanitare care nu vor avea linie de gardă vor fi desfiinţate, afirmînd ceva de genul că „decît să facă greva foamei primarii mai bine ar rezolva problemele”. Luarea de cuvînt dură a acesteia l-a enervat pe primarul de Săveni. Acesta a arătat că numărul de paturi al spitalului din localitate a scăzut de la 647, la 120, pentru ca acum să ajungă la 75 şi, după ce i-a fost predat forţat de Ministerul Sănătăţii, să i se transmită că nu poate fi autorizat dacă nu are 100 de paturi. „Condiţii hoteliere sunt mult peste unele condiţii de la spitalele din Botoşani”, a declarat Relu Tîrzioru.
„Măcar să ştim să ne dăm demisiile”
El a spus că administraţia din Săveni cheltuie cîte circa 400.000 lei pe an pentru plata salariilor la unitatea medicală şi că asigură căldură unităţii în condiţiile în care sistemul centralizat de termoficare nu mai funcţionează de mai mulţi ani. Tîrzioru a transmis şefei CAS că „trebuia să ne spuneţi şi nouă măcar să ştim să ne dăm demisiile” şi a mai arătat că într-un an Spitalul Săveni a avut o adresabilitate de peste 50.000 de persoane şi un procent de rezolvare de 90%. A intervenit şi primarul de Darabani, care la rîndul său a prezentat date din care rezultă că în 2009 şi 2010 au fost internaţi în spitalul din localitate peste 3.000 de oameni, iar Casa de Asigurări de Sănătate nu a achitat serviciile medicale pentru aproximativ 200 de pacienţi.
„Nu vrea nimeni să facă rău nimănui”
"Dacă pentru aceste persoane spitalizate nu s-au dat banii, cum să reziste un astfel de spital?” a întrebat Ghiorghi Burlacu. Prefectul a încercat să linişteasă spiritele. „Nu noi nu luăm măsurile” şi „credeţi-mă cu nu vrea nimeni să facă rău nimănui”, au fost două dintre afirmaţiile sale. Cristian Roman a mai spus că s-au adoptat legi privind reorganizarea spitalelor care trebuie aplicate.