CONTINUĂ căutările adolescentului de 16 ani dispărut de PATRU zile în apele Prutului

Având în vedere perioada lungă de timp de la data dispariției, salvatorii sunt pesimiști în ceea ce privesc șansele de supraviețuire ale băiatului.

 

Într-un comunicat transmis de reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoșani se menționează că este a patra zi de căutări a adolescentului de 16 ani posibil înecat în Râul Prut, iar pompierii botoșăneni depun în continuare toate eforturile pentru găsirea acestuia. În fiecare zi au fost angrenate forțe impresionante în misiunea de căutare, fiind alocate autospeciale de intervenție cu bărci de la Detașamentul de Pompieri Botoșani și Garda de Intervenție Ștefănești, echipaje de prim ajutor medical, cărora li s-au alăturat scafandrii de la ISU Botoșani, ISU Iași și ISU Neamț.

 

Astăzi, pe malul Râului Prut acționează 14 cadre de la ISU Botoșani cu 5 autospeciale, 3 bărci, un echipaj de prim ajutor medical și 4 scafandri (ISU Botoșani și ISU Iași).

 

Eforturile pompierilor sunt susținute în continuare, căutările pe apă fiind efectuate permanent cu cele trei ambarcațiuni pe o distanță de peste 10 kilometri în aval de locul unde au fost gasite obiectele personale ale acestuia. Acțiunea de căutare este îngreunată de debitul apei care ajunge la 100 mc/s, creând curenți foarte puternici care ar putea pune în pericol viețile salvatorilor.

 

 Informare preventivă

 

ISU Botoșani recomandă cetăţenilor să respecte măsurile de siguranță atunci când merg la scăldat, astfel:

 

  • frecventaţi doar locurile special amenajate pentru înot şi scăldat;
  • evitaţi scăldatul în lacuri, canale sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi sau trunchiuri de copaci;
  • evitaţi să intrați singuri în apă, fără a avea alte persoane prin apropiere, mai ales dacă nu ştiţi să înotaţi sau nu aveţi deprinderile necesare;
  • nu intrați în apă după ce ați consumat alcool sau pe timp de noapte;
  • nu săriți de pe platforme, poduri sau alte construcţii;
  • nu intrați în apa rece după expunerea la soare;
  • nu lăsați niciodată copiii nesupravegheați în apă sau în apropierea acesteia, nici măcar în piscinele achiziționate pentru cei mici;
  • echipamentele speciale pentru siguranța înotului (colac de salvare, aripioare sau tuburi gonflabile etc.) nu sunt în totalitate eficiente, de aceea trebuie utilizate de către copii, sub atenta supraveghere a unui adult.

 

Dacă observați o persoană care se află în pericol de înec și puteți să o ajutați, interveniți, fără a vă pune viața în pericol. În cel mai scurt timp, apelaţi numărul unic de urgenţă 112!