Conţac băgat după gratii pe axa Ciubotaru – Roman – Parchet – DNA

 

Povestea condamnării acţionarului de la SC Transporturi Auto SA a început tocmai în toamna anului 2005. Alianţa „Dreptate şi Adevăr”, care venise la putere de zece luni, încerca îndepărtarea pe toate căile a preşedintelui Consiliului Judeţean de la acea dată, Constantin Conţac, care era şi lider PSD Botoşani. În paralel cu ordinul privind încetarea mandatului pentru incompatibilitate, Cristian Roman, aflat atunci la aproximativ jumătate de an de la debutul primului mandat de prefect, a făcut o sesizare de la care a pornit totul.
Constantin Contac

Septembrie 2005 - Ciubotaru sesizează unele lipsuri în declaraţia de avere a lui Conţac

Gheorghe Ciubotaru era pe atunci consilier judeţean PNL, în 2005 ocupând pentru o perioadă şi funcţia de director al cabinetului prefectului. La începutul lunii septembrie acesta a observat unele nereguli privind averea lui Constantin Conţac. Mai exact, a comparat datele din declaraţie de avere a preşedintelui de atunci al CJ cu altele obţinute de la Fisc şi a constatat că exista o diferenţă de 324 de milioane de lei vechi. Conform actelor depuse atunci de Ciubotaru, în 2004, în afara câştigurilor băneşti aferente funcţiei de preşedinte al CJ, Conţac ar mai fi primit 262 milioane lei vechi de la societatea Transporturi Auto, unde este acţionar, 4,3 milioane lei vechi de la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, 2,8 milioane lei vechi de la Centrul Teritorial de Perfecţionare şi 55,6 milioane lei ca preşedinte al Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică. În schimb, în declaraţia de avere, la veniturile înregistrate cu un an înainte, erau specificate doar cele obţinute ca preşedinte al CJ, pensia şi banii proveniţi din activitatea de consilier de asigurări, precum şi dividendele obţinute de la Transporturi Auto, toate însumând însă peste 5 miliarde lei vechi. Gheorghe Ciubotaru a trimis o sesizare prefectului cu constatările sale.

Septembrie 2005 : Roman sesizează Parchetul

Nu a trecut jumătatea lui septembrie 2005 şi Cristian Roman, pe baza datelor primite de la Gheorghe Ciubotaru, a sesizat la rândul său Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani. "Datorită faptului că erau nişte elemente clare de nerespectare a legii şi pentru că instituţia noastră nu poate verifica veridicitatea acestor lucruri spuse în petiţie, am transmis la procurorii de la Parchet pentru că ei sânt singurii care le pot şi să dispună măsurile legale necesare", îşi explica prefectul Cristian Roman demersul. Acesta mai spunea că era obligat de legislaţia în vigoare să dea curs petiţiei primite şi că a procedat la fel atunci şi când a fost sesizat chiar de preşedintele Conţac.

Septembrie 2005 : Ţâbuleac face o interpelare în Senat

În cursul aceleiaşi luni, Mihai Ţâbuleac, senator şi preşedinte PNL Botoşani la acea dată, a prezentat în plenul Camerei Superioare o declaraţie politică în care aducea la cunoştinţa colegilor din Legislativ situaţia şefului CJ de la Botoşani şi cerea autorităţilor să ia măsuri. Printre altele, Ţâbuleac amintea şi de veniturile pe care şeful CJ nu le-a specificat în declaraţia de avere şi pentru care prefectul a sesizat Parchetul, lansând ideea ascunderii respectivelor câştiguri. "Fac un apel către autorităţile competente să verifice acest aspect şi să adopte măsurile corespunzătoare", afirma Mihai Ţâbuleac la acea dată.

Martie 2006 : Parchetul şi Poliţia declanşează un control uriaş

Cele 324 de milioane lei nedeclarate, în condiţiile în care făcuse totuşi publice venituri de peste 5 miliarde, i-au provocat lui Conţac cele mai mari necazuri din viaţă. Pentru anchetatori au constituit un motiv de a declanşa un control uriaş asupra averii şi modului de dobândire a acesteia de către ex-preşedintele PSD Botoşani.
Astfel, în martie 2006 IPJ Botoşani a solicitat Consiliului Judeţean să precizeze toate plăţile pe care le-a făcut către firmele la care Constantin Conţac era acţionar, printre care şi Transporturi Auto SA, dar şi către Construct Com, unitatea cu care societatea lucra la deszăpezirea drumurilor judeţene. Apoi, IPJ a cerut agenţilor economici la care şeful CJ era acţionar să prezinte documente legate de activitatea comercială din anii 2001 - 2005, adică de când Constantin Conţac ocupa funcţii de conducere la CJ, vicepreşedinte, respectiv preşedinte.

Aprilie 2006 : Parchetul şi Poliţia îşi declină competenţa în favoarea DNA

Peste o lună, în aprilie 2006, procurorii şi poliţiştii botoşăneni şi-au declinat competenţa din acest dosar către Direcţia Naţională Anticorupţie. Principalele capete de acuzare erau fals în declaraţii, incompatibilitate şi efectuarea de operaţiuni financiare utilizând informaţii obţinute în virtutea funcţiei în scopul câştigării pentru sine sau alţii de sume de bani sau alte foloase necuvenite. Constantin Conţac susţinea la acea dată că suma totală pe care nu şi-o trecuse în declaraţia de avere era de numai 120 milioane lei vechi şi asta, explica el, fiindcă se cerea doar declararea sumelor de minim 5.000 de euro. "Fondurile sânt date prin hotărârea consilierilor şi ca atare noi suntem numai nişte roboţi care ducem la îndeplinire hotărârile, nu dirijăm noi banii, nu facem cum vrem noi. Au fost nişte aberaţii, fiecare a interpretat. Nu trebuie să fii neapărat rudă de gradul unu cu cineva ca să ai relaţii şi să faci afaceri colosale şi grandomane. Se înţeleg doi şi fac escrocheria. Neapărat să fie rude?" declara atunci Constantin Conţac. El mai spunea că va da toate explicaţiile care i se vor solicita şi că încearcă să facă abstracţie de dosar şi să îşi desfăşoare în continuare activitatea în condiţii normale.

Achitat şi apoi condamnat la Braşov

După luni şi luni de cercetări Constantin Conţac, fiul său Liviu Conţac şi Ioan Andrici, administratorul de la Construct Com, au fost trimişi în judecată de DNA. În martie 2011 au fost achitaţi de Tribunalul Braşov, însă procurorii DNA au făcut apel. Acesta a fost judecat la Curtea de Apel Braşov, care în luna ianuarie 2012 i-a condamnat pe Constantin Conţac, Liviu Conţac şi Ioan Andrici la închisoare cu suspendare. Nici atunci procurorii nu au fost mulţumiţi şi au atacat din nou hotărârea, iar într-un final, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât ca pentru Constantin Conţac şi Liviu Conţac pedepsele cu suspendarea să fie transformate în altele, cu executare. Totul pentru modul de cheltuire a banilor pentru lucrări la drumuri pe axa Consiliul Judeţean (preşedinte Constantin Conţac) – Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri (director Liviu Conţac) – SC Transporturi Auto SA (acţionar Constantin Conţac). După decizia din ianuarie şi inculpaţii au formulat recurs, dar acesta nu le-a mai folosit la ceva.
CITEŞTE ŞI:
 Constantin Conţac în arestul IPJ Botoşani
Şi fiul lui Conţac a ajuns în arestul Poliţiei Botoşani
ŞOC : Conţac şi fiul cel mare condamnaţi la închisoare şi confiscare de bani grei