Condamnat la închisoare pentru distrugere de brazi argintii şi tuia

 

Un bărbat acuzat de distrugere de bunuri publice a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare. El a fost acţionat în judecată de Primăria Botoşani în decursul anului precedent pentru că a tăiat nişte brazi argintii din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor dar şi tuia din Parcul Mihai Eminescu.
Gheorghe Ghebârsin a fost depistat că a distrus o parte din spaţiul verde din domeniul public spre a-l comercializa în cursul anului 2009, el fiind acţionat de Primăria municipiului Botoşani prin Serviciul de Edilitare, ca parte vătămată, un an mai târziu. Instanţa s-a pronunţat în data de 11 februarie a anului în curs printr-o hotărâre cu drept de recurs în termen de 10 zile prin care l-a condamnat la închisoare şi l-a obligat la plata unor sume ca daune morale dar şi pentru plata avocatului din oficiu. „După ce noi ştiţi că am plantat atunci tuia şi tot felul de plante ornamentale prin parc a fost prins Gheorghe Ghebârsin de vreo trei ori noaptea furând tuia ca să le vândă. Tot el ne-a furat brazii argintii din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor. În sfârşit după un an şi ceva am văzut că s-a obţinut condamnarea lui la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, ceea ce este chiar un lucru lăudabil”, a declarat Florin Ghiorghiţă, viceprimar municipiul Botoşani. Edilul a mai spus că este prima sancţiune dură dată de instanţa de judecată, în condiţiile în care municipalitatea a avut pe rol mai multe procese privind distrugerea bunurilor de pe domeniul public, adică bănci, coşuri de gunoi, indicatoare rutiere sau staţii de maxi taxi şi tramvai. Prin această condamnare, el speră să descurajeze eventualele noi distrugeri din municipiu. „Eu aş vrea să fie un semnal de alarmă pentru toţi care mai au de gând să facă fapte din astea anti-sociale şi chiar mă bucur că a fost dată o astfel de sancţiune atât de dură”, a mai spus Florin Ghiorghiţă.
Daune materiale pentru municipalitate
Totodată, bărbatul în cauză a fost obligat de completul de judecată la plata unor sume către Primăria Botoşani dar şi pentru cheltuielile de judecată. „Pe el îl obligă o dată să plătească suma de 1.365 de lei ca daune materiale Primărie, suma de 600 de lei cheltuieli judiciare în care se include şi suma de 200 de lei, onorariul avocatului din oficiu”, a adăugat viceprimarul. În cazul persoanelor care sunt depistate la prima abatere, în general aceştia sunt obligaţi să presteze muncă în folosul comunităţii.