Concediu plătit de 45 de zile pentru cei care au grijă de bolnavi de cancer

Concediul va urma să fie de maximum 45 de zile calendaristice pe an și va fi acordat doar dacă salariații au lucrat cel puțin șase luni în ultimele 12 luni.

 

Printre concediile medicale plătite pe care le pot cere salariații o să apară în viitor și unul pentru îngrijirea bolnavilor de cancer, potrivit unui proiect de lege adoptat săptămâna asta la Senat, care va ajunge în dezbaterile Camerei Deputaților.

 

Proiectul de lege care prevede introducerea concediului medical pentru îngrijirea bolnavilor de cancer trebuie adoptat și de deputați, promulgat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial pentru a se aplica. Documentul are o largă susținere, fiind semnat atât de parlamentari ai Puterii, cât și de parlamentari ai Opoziției, asta însemnând că are șanse mari să devină lege, potrivit Avocatnet.ro.

 

Mai precis, concediul medical plătit pentru îngrijirea pacienților adulți cu afecțiuni oncologice va fi inserat în Ordonanța de urgență a Guvernului 158/2005, alături de alte concedii la care au dreptul salariații în prezent. Pentru a fi acordat, concediul va necesita un stagiu de cotizare de șase luni în ultimele 12 luni.

 

„Beneficiază de concediu și indemnizație pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani asiguratul care, cu acordul pacientului, îl însoțește pe acesta la intervenții chirurgicale și tratamente prescrise de medicul specialist. Pacientul cu afecțiuni oncologice își poate exprima acordul (...) numai pentru o singură persoană la fiecare intervenție chirurgicală, respectiv tratament”, este explicat în proiect.

 

Concediul medical pentru îngrijirea bolnavilor de cancer va putea avea o durată maximă de 45 de zile calendaristice pe an, pentru un pacient. Certificatul de concediu medical va fi eliberat, în acest caz, de către casa teritorială de asigurări de sănătate, care-l va transmite salariatului și angajatorului fie în format tipărit, fie în format electronic.

 

Indemnizația brută aferentă concediului va fi de 85% din media veniturilor brute lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare. Aceasta va fi suportată de stat.

 

Pe deasupra, atât salariatul, cât și pacientul pe care-l îngrijește vor avea dreptul anual la cel puțin o ședință de evaluare psihologică și la cel puțin cinci ședințe de consiliere psihologică, tot pe banii statului.

 

În expunerea de motive a proiectului, inițiatorii scriu că un sfert din numărul de cazuri de cancer din lume sunt în Europa și că se estimează că acesta va deveni în viitor principala cauză de deces din UE. În acest context, este nevoie de acordarea unor facilități pentru îngrijitori.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store