„Am atras atenţia Executivului că Legea nr. 150/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, iniţiată în Parlament în scopul susţinerii producătorilor români, pentru a face faţă concurenţei acerbe de pe piaţa marilor magazine, este, în acest moment, neaplicabilă.” se arată într-un comunicat de presă al senatorului PNL Botoşani, Costel Şoptică.
„Punctual, m-am referit la eliminarea laptelui şi produselor lactate din normele de aplicare ale Legii 150/2016, fapt ce determină ca micii producători de lapte şi produse lactate să nu îşi mai poată valorifica roadele muncii.
Nu se ştie cum, însă conform unor informaţii publice, normele de aplicare a legii ce obligă supermarketurile să aibă la vânzare un procent de minim 51% de produse româneşti, au fost modificate, prin eliminarea laptelui şi a produselor lactate! În acest fel, micii producători şi cei tradiţionali sunt aruncaţi într-o situaţie de colaps, fiind în imposibilitatea de a-şi mai putea valorifica produsele, având în vedere monopolul marilor lanţuri de magazine şi concurenţa importurilor masive. În această situaţie se află şi producătorii caşcavalului de Săveni, precum şi alţi operatori din domeniu, atât din judeţul Botoşani, cât şi din toată ţara.
Având în vedere lipsa unor informaţii oficiale despre această neplăcută stare de fapt, i-am adresat ministrului Agriculturii câteva întrebări, pentru ca botoşănenii şi românii să afle adevărul direct de la cei răspunzători:
„1. Au intrat în vigoare normele de aplicare ale Legii nr. 150/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare?;
2. Care este situaţia laptelui şi a lactatelor produse de producătorii autohtoni? Au fost aceste produse scoase de pe lista iniţială a legii?;
3. Ce le transmiteţi micilor producători din Botoşani referitor a aplicarea acestei legi îndelung aşteptată?”.
Îmi exprim încrederea că Legea amintită, promulgată încă din luna iulie anul trecut, îşi va găsi până la urmă aplicabilitatea concretă, nu doar pe hârtie! Este vorba despre un act normativ extrem de benefic pentru agricultorii români, mai ales pentru cei mici şi mijlocii. Faptul că Legea 150/2017 nu se aplică a condus la declanşarea de către Comisia Europeană a procedurii de infringement, în prima etapă pentru punere în întârziere. De altfel, Comisia Europeană a trimis o scrisoare de somaţie României, din cauza faptului că reglementările noastre naţionale privind comerţul cu amănuntul a produselor agricole şi alimentare nu corespund legislaţiei Uniunii Europene. Sunt convins că statul român, împovărat de datorii, nu îşi mai poate permite întârzierea aplicării acestei legi vitale pentru producătorii agro-alimentari autohtoni.” se mai arată în comunicatul de presă.