Comisia de Prognoză a lui Boc spune lucruri trăsnite despre Botoşani

 

Viitorul arată bine pentru următorii trei ani. Până în 2014, Botoşani va fi situat pe primul loc la cea mai mică rată a şomajului în Moldova. Aceste estimări devin însă puţin credibile dacă ne gândim la populaţia activă sau la numărul mediu de angajaţi, unde oraşul este poziţionat pe penultimul loc în clasamentul regional.

Conform unui studiu făcut de Comisia Naţională de Prognoză, numărul mediu de salariaţi botoşăneni va creşte până în 2014 cu numai 600 de angajaţi, fapt care ar clasa oraşul pe un loc codaş la nivel regional. Dar cu toate acestea, în aceeaşi cercetare, se arată că Botoşaniul va fi pe primul loc la cea mai mică rata a şomajului înregistrată în Moldova. „Hai să fim realişti. Locurile de muncă sunt foarte puţine, când ne raportăm la o populaţie activă şi atunci avem salariaţii din instituţiile publice, din 50.000 de oameni care lucrează în Botoşani, 30.000 lucrează în instituţii publice”, explică Gheorghe Sorescu, director Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România.
"Nu s-au luat măsuri de relansare economică"
În prezent, locurile de muncă în instituţiile de stat sunt îngheţate, iar conform spuselor lui Sorescu rata şomajului va scădea în Botoşani doar dacă locuitorii îşi vor căuta de muncă peste hotare şi atunci nu vor mai şoma în ţară. „Botoşaniul trebuie să atragă investiţii şi investitori pentru a crea noi locuri de muncă. Noi avem forţă de muncă dar îmi pare rău să o spun dar mulţi investitori pleacă în Ucraina, chiar e paradoxal. În Bulgaria şi-au încercat norocul şi se pare că este mai profitabil decât în România. La noi s-au luat măsuri de stabilitate economică, dar nu s-au luat măsuri de relansare economică”, a continuat directorul CECCAR. Comisia Naţională de Prognoză este o instituţie subordonată primului ministru şi are rol în elaborarea de prognoze privind dezvoltarea economico-socială la nivel naţional, regional şi judeţean.
Elsa ŞEICA