Este un fapt știut că pe perioada verii Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple Botoşani este practic asaltat de cetățenii botoșăneni care doresc preschimbarea documentelor.
În general, cei care se adresează acestei instituții au la dispoziție 14 zile pentru obținerea unui nou pașaport, adică atât cât ține concediul pe perioada estivală.
Asta este și durata pentru obținerea unui pașaport electronic.
Puțini dintre botoșănenii plecați la muncă în străinătate cunosc faptul că acest act poate fi obținut și la ambasade.
”Noi, la toți cei care s-au prezentat la nivelul serviciului care nu au putut obține pașaportul electronic, i-am sfătuit să se prezinte chiar dacă au depus în septembrie, iulie, august pentru pașaport temporar. Dacă nu au timpul necesar anul următor în aceeași perioadă pentru depunerea documentelor la Ambasadă, să se prezinte în cursul lunilor ianuarie, februarie, martie, cu interval de timp suficient până la revenirea în țară pentru a putea depune acolo și să obțină pașaportul acolo”,
Alin Popovici, împuternicit șef serviciu pașapoarte
Numărul solicitărilor procesate pe fiecare zi în perioada estivală este și de 250, ceea ce reprezintă o medie de 70 de persoane pentru fiecare angajat în parte.
”Timpul ideal ar fi de 5 minute pe zi, dar ajungem să obținem și trei minute la un adult la care avem mai puțin acte de scanat. Dar pentru toți cetățenii români născuți în Republica Moldova sau Ucraina volumul de acte necesar a fi scanat este foarte mare. Apare și un decalaj. Mai avem probleme cu minorii, la care câteodată nu putem să le facem fotografia”,
Alin Popovici, împuternicit șef serviciu pașapoarte
La cei aproximativ 250 de cetățeni se adaugă și cei care solicită informații și astfel fluxul de persoane în instituție poate ajunge și la 450 de oameni.