Clubul morgă cu obloanele trase – Colectivul din București n-a avut la Botoșani nici măcar stingătoare de incendiu

Două luni și jumătate au trecut de la tragedia din ”Colectiv”, iar de atunci cluburile din Botoșani se închid unul după altul. Municipiul reședință a ajuns în situația paradoxală de a nu dispune la această oră de nici o locație de acest gen cu o capacitate de măcar o sută de locuri care să fie funcțională. Iar aceasta și pentru că verificările efectuate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani a scos la iveală o puzderie de nereguli.

 

Aproape toate cluburile controlate au fost amendate

Pompierii au demarat controalele pe 31 octombrie, adică exact a doua zi după uriașa dramă din clubul rock bucureștean și aproape că nu au găsit în municipiul reședință sau în județ discotecă ori club care să îndeplinească toate condițiile legale de funcționare. Cifrele vorbesc de la sine. Din amintita zi și până aproape de jumătatea lunii ianuarie, ISU Botoșani a verificat nici mai mult, nici mai puțin de 109 baruri, cluburi și discoteci. Ei bine, în urma acestor controale au fost aplicate 97 de amenzi, ceea ce înseamnă că 89% dintre locațiile de acest gen controlate au fost și amendate.

Unele discoteci nu aveau nici măcar stingătoare de incendiu

ISU BotosaniNeregulile identificate sunt cât se poate de diverse, iar unele frizează chiar inconștiența patronilor. Astfel, inspectorii de la ISU Botoșani au dat peste cluburi care nu dispuneau nici măcar de stingătoare de incendiu. La altele ușile se deschideau în interior, în timp ce unele discoteci nu aveau iluminat de siguranță pentru evacuare. În plus, unele cluburi nu aveau o a doua ieșire, ceea ce însemna că, în cazul unei situații extreme, în care lumea ar trebui evacuată, nu ar exista decât o singură ușă, ceea ce ar face practic inutile o mulțime de alte eforturi pentru salvarea publicului. De asemenea, în condițiile în care unele cluburi adună sute de oameni, s-au depistat instalații electrice cu improvizații.

CITEȘTE ȘI:

Încă un bar cunoscut din Botoșani și-a închis porțile

Amenzi de peste 3 miliarde lei vechi, dar totuși nici un singur club închis fiindcă...

Cuantumul total al amenzilor aplicate în amintitul interval de timp se ridică la exact 329.500 de lei. În realitate însă neregulile sunt și mai multe. Pe lângă cele aproape o sută de sancțiuni pecuniare, ISU Botoșani a mai aplicat și alte 51 de avertismente. Cu toate acestea, pompierii nu au închis nici un bar, nici o discotecă și nici un club. Cum a fost posibil așa ceva?


”Urmare a acțiunilor întreprinse de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Nicolae Iorga al Județului Botoșani, după evenimentul din București, de la Clubul Colectiv, s-a constatat că unii operatori economici și-au suspendat activitățile, din proprie inițiativă, până la intrarea în legalitate privind obținerea autorizației de securitate la incendiu și îndeplinirea tuturor cerințelor privind apărarea împotriva incendiilor”

col. Radu Anton, inspectorul șef al ISU Botoșani, într-un răspuns la o solicitare trimisă de Botoșăneanul.

Patronii trag singuri oblonul

Cu alte cuvinte, n-a mai fost nevoie ca pompierii să închidă cluburile fiindcă patronii le-au închis de bună voie.
Într-o astfel de situație se află și pubul ”Society” din parcul Mihai Eminescu, închis imediat după tragedia din Clubul Colectiv, chiar la inițiativa patronului.


”După ce s-a întâmplat la București, nu am așteptat să vină în control, am luat toate actele, m-am dus eu la ei și am întrebat dacă sunt în regulă? Mi-au spus că nu și atunci am preferat să închid eu decât să mă amendeze. Până ce nu obțin toate actele necesare nu deschid”

Alexandru Vrăjitoriu, patronul de la ”Society”.

Acesta crede că va mai dura câteva săptămâni până ce pubul se va conforma noilor reglementări legale.

society botosani

CITEȘTE ȘI:

Un pub din Botoșani se ÎNCHIDE după incendiul de la Colectiv

Birocrația învinge... detectorul de fum

De altfel, problema de care se plâng administratorii cluburilor este tocmai aceea a birocrației excesive. Astfel, printre altele, Grand Irish Pub trebuie să monteze o centrală de alarmare, butoane de panică și 50 de detectoare de fum și căldură, valoarea echipamentelor și a manoperei ridicându-se la circa 20.000 de lei. Dar nu aceasta este principala dificultate.


”Hârtiile durează însă foarte mult, nu lucrarea efectivă. Trebuie făcute reavizări și reautorizări, trebuie obținute din nou avize de la Inspectoratul în Construcții, de la Mediu, certificat de urbanism. La final însă vom avea o locație mult mai sigură”

Răzvan Baltă, patronul de la Grand Irish Pub.

Cel mai mare pub închis după un control efectuat de revelion

Grand irish pub botosaniClubul pe care acesta îl patronează a fost închis după un control efectuat chiar în noaptea de revelion. În jurul orei 22:30, când petrecerea era deja în toi, o echipă de la ISU Botoșani a venit în control. Rezultatul? O amendă de 50.000 de lei aplicată în prima zi lucratoare din 2016 și închiderea clubului.
”Toată locația era autorizată încă din 2007, de când funcționa Fun City, numai că între timp au apărut noi modificări legislative”, mai spune Răzvan Baltă.
Acesta speră ca pe 22 ianuarie să redeschidă pubul fiindcă și el se află într-o situație inedită: din trei cluburi care le avea, toate sunt cu obloanele trase. Opivm, care funcționa la Casa Tineretului, s-a mutat în locația în care se afla K.O.M.A. La Tineret sunt în derulare lucrări de renovare, iar la fosta K.O.M.A.... nu se mai derulează ceva, obiectivul patronului fiind deocamdată să redeschidă Irishul.

CITEȘTE ȘI:

Club celebru din buricul târgului ÎNCHIS și el după tragedia din capitală

Amenzile uriașe intră la... apă în ciuda noii legi

Tot o amendă de 50.000 de lei a fost aplicată și unui club din Darabani, însă cuantumul sancțiunilor bănești comportă la rândul său o altă discuție. Jumătate de miliard de lei vechi este o sumă cât se poate de consistentă, care poate chiar băga în faliment o societate comercială care administrează un club. Firmele în cauză au însă potrivit legii posibilitatea de a plăti jumătate din minim în 48 de ore de la aplicarea amenzii. Ori, de exemplu, sancțiunile menționate sunt de 20.000 – 50.000 de lei, iar jumătate din minim înseamnă 10.000 de lei, amenzi pe care cele două cluburi le-au și plătit.
La doar patru zile de la tragedia produsă în clubul Colectiv din capitală, Executivul a adoptat HG 915/2015 privind criteriile pentru oprirea funcționării/utilizării construcțiilor/amenajărilor determinate de încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu. Actul normativ conferă inspectoratelor pentru situații de urgență posibilitatea de a închide cluburile, barurile și discotecile care încalcă grav cerințele de securitate la incendiu în ceea ce privește periclitarea vieții ocupanților și forțelor de intervenție, neasigurarea stabilității elementelor portante, respectiv a limitării propagării focului și fumului în interiorul edificiului și la vecinătăți.


”Măsura complementară de închidere a activității se poate aplica numai dacă deficiențele constatate se încadrează în prevederile HGR nr.915/2015 (...). Până la această dată (12 ianuarie – n.r.) această măsură nu a fost aplicată nici unui operator economic de pe teritoriul județului Botoșani”

col.Radu Anton, în finalul adresei trimise către Botoșăneanul.

Povești incredibile

disco botosaniNeoficial sunt vehiculate povești de-a dreptul uluitoare. Astfel, pentru unele cluburi, primăriile, când au eliberat autorizațiile de funcționare, nu ar fi cerut ca printre documentele de la dosar să se regăsească și avizul de la ISU, iar unele discoteci ar fi funcționat ani buni fără ca pompierii să își fi dat acordul pentru simplul fapt că ar fi fost scoși din ecuație. În aceste condiții o tragedie precum cea din clubul Colectiv pare să fi fost posibilă într-o mulțime de baruri și discoteci din Botoșani. ”Colectiv” ar fi funcționat de fapt cu alte nume și în alte locuri și doar un miracol ar fi făcut ca o uriașă dramă să nu se producă.
Pe de altă parte, unii patroni se plâng că pompierii fac exces de zel plecând de la faptul că ”vedeți și voi că singurii care au rămas în arest pentru tragedia din Colectiv sunt de la ISU”. Iar senzația creată unor administratori de club este că ”jihadul” declanșat are menirea ca instituțiile statului să se acopere de hârtii în cazul unei noi tragedii fiindcă... ”în România morții se acoperă cu pământ, iar cei vii cu hârtii”.

CITEȘTE ȘI:

Ține doliu pentru 'rockerii sataniști': Un bar din Botoșani se autosuspendă