Instituţia Prefectului de la Iași va găzdui, vineri, întâlnirea dintre premierul Dacian Cioloş şi primarii unităţilor administrativ-teritoriale din judeţele Iaşi şi Vaslui. Cu această ocazie, premierul va prezenta memorandumul pentru sprijinirea comunităţilor defavorizate din cele două judeţe şi soluţii pentru dezvoltarea zonei de Nord-Est.
Jurnaliștii de la Ziarul Evenimentul nu specifică însă dacă la această întâlnire cu premierul iau parte și autoritățile județului Botoșani unde, probabil că există mai multe persoane defavorizate decât la Iași.
Iată ce scrie mai departe publicația menționată:
Premierul României, Dacian Cioloş este aşteptat vineri, 18 noiembrie, la Instituţia Prefectului Iaşi, în vederea unui dialog cu primarii unităţilor administrativ-teritoriale din judeţele Iaşi şi Vaslui.
În cadrul întâlnirii cu edilii, premierul va prezenta aşa-numitul „memorandum al sărăciei”. Este vorba de lista unităţilor administrative teritoriale prinse în proiectul de dezvoltarea a programelor integrate din fonduri europene şi bugetul naţional pentru îmbunătăţirea situaţiei sociale şi economice a locuitorilor din comunităţile marginalizate din Moldova, document aprobat în luna septembrie de plenului Guvernului şi reactualizat la începutul acestei luni.
„Încă nu am primit o înştiinţare oficială de la Guvern, dar se lucrează la program. Întâlnirea dintre premierul Dacian Cioloş şi primari va avea loc în prima parte a zilei de vineri. Şedinţa este organizată de Instituţia Prefectului Iaşi, iar la prezentarea memorandumului au fost convocaţi primarii judeţelor Iaşi şi Vaslui, alături de alte oficialităţi din cele două judeţe”, a declarat prefectul judeţului Iaşi, Marian Grigoraş. În judeţul Iaşi, trei oraşe şi 14 comune se aflau pe lista unităţilor administrativ-teritoriale cu gradul 4 de marginalizare, în memorandumul adoptat.
Documentul arată că, în judeţele Vaslui şi Iaşi există cea mai mare concentrare la nivel naţional a comunităţilor marginalizate. Pe lista neagră a localităţilor aflate în gradul de marginalizare 4 se află oraşele Târgu Frumos, Hârlău şi Podu Iloaiei, alături de comunele Ciohorăni, Ciorteşti, Costuleni, Dagâţa, Dolheşti, Drăguşeni, Dumeşti, Fântânele, Focuri, Horleşti, Lungani, Mădârjac, Mironeasa, Oţeleni, Roşcani, Şcheia, Sineşti, Sireţel, Ţibana, Trifeşti şi Voineşti. Alte 24 unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Iaşi au fost catalogate cu gradul de marginalizare 3, adică peste medie, iar pe listă este inclus şi oraşul Paşcani. În acest context, municipiul Iaşi se încadrează la gradul de marginalizare 1, sub medie. Situaţia este şi mai tragică în judeţul Vaslui. Conform studiului Atlasul zonelor rurale marginalizate (2016), realizat de Banca Mondială, în judeţul Vaslui există cele mai multe zone rurale subdezvoltate (180, adică 11% din totalul naţional), urmat de judeţele Iaşi (138), Bacău (108) şi Botoşani (98). În aceste patru judeţe se găsesc o treime (524) din numărul total al zonelor rurale marginalizate la nivel naţional (1592).