CINE plătește apa dusă de pompieri în comunele lovite de secetă?

La Galați, pompierii s-au trezit cu apometre montate pentru a se contoriza cantitatea de apă care intră în autospeciale. La Botoșani nu este cazul însă Inspectoratul pentru Situații de Urgență a efectuat deja aproape 70 de transporturi de aproape 560 de tone de apă în localitățile lovite puternic de secetă.

 

Și astfel de livrări vor continua, subiectul fiind dezbătut în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU). Vor fi ajutate primăriile, operatorii economici sau oamenii care nu au acces la sursă de apă pentru a-și adăpa animalele. Există însă o problemă și anume cine plătește apa dusă din municipiu în județ. Iar întrebarea a fost ridicată de șeful ISU Botoșani, col. Radu Anton.
”Astăzi am discutat-o, urmează să fie sprijinită de către Consiliul Județean. Noi alimentăm din rețeaua operatorului de apă care plătește apa la Apele Române, o prelucrează și-i dă drumul în rețeaua de distribuție. La consumatori sunt contoare și fiecare consumator plătește. Noi luăm apă de la operator, e cuantifică în sensul că știm cantitatea, UAT-urile ne confirmă că au primit o asemenea apă și acum se analizează la nivel de CJ cum vor fi suportate costurile”, a declarat Radu Anton.
Potrivit Legii Legea 307/2006 apa folosită pentru misiunile pompierilor este gratuită însă în cazul de față atât destinația cât și cantitatea sunt modificate considerabil.
”Activitățile noastre nu se plătesc, noi suntem un serviciu public care nu prestăm servicii și nu percepem taxe. Problema este la acel consum de apă pe care-l plătește operatorul către Apele Române. Dacă la noi este de 4 lei/mc, acolo nu poate fi mai mult de 1 sau 2 lei”, a mai spus șeful ISU Botoșani.
Cel mai probabil, Consiliul Județean Botoșani va suporta aceste cheltuieli din fondul de rezervă al județului. (G.E.)

[[readotherarticle:botosaneanul.ro:44467:Situație DISPERATĂ la Botoșani din cauza secetei, se cere apă prin 112 ]]