CHESTIONAR: Copiii pandemiei răspund părinților, orașului și lumii întregi: Bucurați-vă de tot ce aveți, că nu ştiţi ce aduce ziua de mâine / Păcat că trebuie să plătești ca să intri la locul de joacă!

Pentru că viața în pandemie a lăsat urme nu doar în existența adulților, ci și în a celor mici, i-am provocat pe copiii din Botoșani să răspundă unui Chestionar, dar și să transmită mesaje către generațiile din viitor. Un arc peste timp, o punte a copilăriei pe care cei mici și-au însușit-o cu seriozitate și, pe alocuri, chiar cu maturitate.

 

În urmă cu un an, vă purtam în lumea copilăriilor de demult, în universul părinților de astăzi, prin intermediul unei anchete derulată în presa locală din Botoșani în anii 90. Alăturam cuvintelor din urmă cu 30 de ani răspunsurile copiilor din ”anul Covid” (2020), pentru a consemna și în acest fel un timp al istoriei pe care generațiile de astăzi îl parcurg.

Pentru că experimentăm și parcurgem, iată, cel mai bulversat și deopotrivă bulversant timp nu doar postrevoluționar, ci cu mult mai mult. Pandemia a rescris regulile în societate, în instituții, chiar și în căminele noastre. Și chiar dacă, aparent, nu au fost foarte afectați de virusul distrugător, copiii au devenit cele mai firave și mai vulnerabile victime ale acestui an. Școala online, izolarea în case, lipsa prietenilor și absența/depărtarea de dascălii lor și-au pus deja amprenta asupra psihicului, asupra dezvoltării lor fizice și intelectuale.

Lor, celor mici, le dedicăm această zi. Și nu doar urându-le La mulți ani, nu doar rostindu-le obișnuitele cuvinte în calitate de părinți, dascăli sau oficialități de tot soiul, ci ascultându-i.

Botoșăneanul le dă astăzi dreptul la cuvânt: ce își doresc de 1 Iunie, ce le-a lipsit în acest ultim an, cum ar fi gestionat ei lucrurile dacă ar fi fost părinți. Dar am vrut să mai aflăm de la ei și ce le place la orașul lor, ce ar dori să se construiască pentru ca viața lor să fie mai bună și mai frumoasă. Și, la final: mesajul lor pentru copiii de peste 20 de ani. Iar dacă ar fi să desprindem concluzii, una dintre ele ar fi aceasta: într-un an în care se presupune că adulții și copiii au petrecut cel mai mult timp în case, copiii duc dorul părinților. Pentru că a fi în aceeași clădire nu înseamnă pentru cei mici a fi împreună! Ei cer în continuare joc, comunicare, împărtășire!


16 copii au răspuns celor 6 întrebări ale Chestionarului:

1.Ce îți dorești cel mai mult și mai mult de la ziua de 1 Iunie, ce ți-a lipsit în acest an și vei prețui și mai mult de acum încolo?
2.Dacă ai fi astăzi părinte cum le-ai explica propriilor copii că nu mai au voie să facă o mulțime de lucruri?
3.Ce ți-ai dori să existe în Botoșani și, dacă ai avea putere de decizie, ai înființa chiar azi?
4.Care este locul tău preferat din Botoșani?
5.Se spune deseori despre adulți că mai ”dau în mintea copiilor”. E bine, e rău? Ce așteaptă un copil de la un adult și nu prea se întâmplă?
6.Transmite un mesaj copiilor care vor trăi în orașul tău peste 20 de ani, când tu însuți vei fi părinte!

 

 

 

”Bucurați-vă de fiecare clipă și prețuiți-vă părinții!”


1. De la ziua de 1 Iunie îmi doresc cel mai mult și mai mult să am o familie sănătoasă și fericită! În acest an mi-au lipsit ieșirile cu prietenii mei pe care le voi prețui mult mai mult de acum înainte!
2. Dacă aș fi părinte le-aș explica copiilor lucrurile pe care nu au voie sa le facă, printr-un joc.
3. Mi-aș dori ca în județul Botoșani să existe o rezervație naturală cu animalele țării noastre, pentru a le înțelege mai bine modul de viață, fiind  încântată de frumusețea fiecărui animal.
4. Locul meu preferat din Botoșani este la mine acasă fiindcă aici îmi petrec cel mai mult timp și mă simt cel mai bine.
5. Deseori adulții se bucură și ei ca niște copii,ceea ce consider că este un lucru bun, iar un copil așteaptă de la un părinte să aibă voie să se joace toată ziua!
6. Bucurați-vă de fiecare clipă și prețuiți-vă părinții! (Maria Rotariu, 12 ani)

 

”Mi-aș dori ca toți copiii să aibă parte la cât mai multă iubire”

1.Personal, cel mai mult de 1 iunie mi-aș dori ca toți copiii să aibă parte la cât mai multă iubire și să își sărbătorească ziua după placul fiecăruia. În acest an mi-au lipsit câteva persoane, deoarece nu am avut ocazia să mă întâlnesc cu ele, însă de acum le voi prețui.
2.Dacă aș fi părinte, treptat, treptat, le-aș spune cu mare blândețe.
3.Chiar azi aș înființa parc de distracții, cu tema ”Zâna florilor și ajutoarele ei – spiridușele”.
4.Obiectivul meu preferat din orașul Botoșani este Muzeul Județean de Istorie, fiindcă este un loc foarte complex, unde te poți recrea.
5.Copiii se așteaptă de la adulți, și mai ales de la părinți, să fie permisivi, acceptabili și suportivi, însă uneori lucrurile se cam strică, iar nu totul va fi bine pentru toți copilașii.
6.Când voi fi părinte, așa dori ca viitorii copii să se bucure de parcurile din oraș, se bucure de orice dar primit, se accepte unul pe altul, creeze o generație primitoare, fie mai atenți decât generația z. (Natalia Cristescu, 10 ani, Școala Gimnazială nr. 7 Botoșani)

 

”Ca mamă aș fi cea mai bună prietenă a copilului meu”

1.Îmi doresc ca Ziua Copilului, 1 Iunie, să fie minunată, plină de soare și zâmbete. O plimbare în parc cu familia m-ar face nespus de fericită. Anul 2020 a fost un an diferit, care ne-a îndepărtat unii de alții. Mi-au lipsit prietenii, întâlnirile cu ei și timpul petrecut împreună. De acum încolo nu voi ezita ca în timpul meu liber să-mi fac cât mai multe bucurii: să mă joc și să socializez cu toată lumea.
2.Ca mamă aș fi cea mai bună prietenă a copilului meu. Cu răbdare și calm i-aș explica că anumite lucruri nu sunt potrivite pentru el. Totodată i-aș da și multe exemple din viața reală.
3.Dacă aș putea aș înființa chiar astăzi un centru modern pentru copiii necăjiți și cu handicap, unde să primeze joaca iar noi, ceilalți copii, să-I ajutăm să aibă o viață frumoasă și lipsită de griji.
4.Locul meu preferat din județ este localitatea Ipotești, unde se află locul marelui poet Mihai Eminescu. Deseori mă plimb cu bicicleta și-mi încarc sufletul cu frumusețile naturii.
5.Expresia ”adulții dau în mintea copiilor” este plină de adevăr. Nu de multe ori, adulții se transpun în mintea copiilor pentru a fi mai aproape de ei, pentru a-I înțelege și pentru a se juca împreună. Timpul petrecut efectiv cu copiii este foarte important!
6.Dragul meu, când vei fi mare, te rog să ai grijă de frumusețea acestui oraș și încearcă cât poți să promovezi mai departe marile personalități care au marcat istoria sa! (Daria Rotaru, 10 ani, Școala Gimnazială nr. 7 Botoșani)

 

”Nu am trăit când era război sau comunism, dar am trăit pe timpul Covid-ului”


1. Îmi doresc sănătate, bucurie și fericire. Anul acesta mi-a lipsit libertatea foarte, foarte mult.
2.Dacă ar avea peste cinci ani le-aș spune prin ce trecem, dar dacă ar fi mai mici nu aș dori să le zic ceva.
3.Aș dori să fie Universități, pentru a fi mai aproape de sora mea.
4.Locul preferat din Botoșani este casa mea.
5.Un copil așteaptă de la un părinte să nu-l certe dacă a făcut o boacănă imensă, deși… nu e așa.
6.Dragi copii, sunt Ecaterina și nu am trăit când era război sau comunism, dar am trăit pe timpul Covid-ului. A fost Groaznic, Teribil! A trebuit să purtăm măști, am fost obligați să stăm în case și am învățat în fața unui ecran, pentru patru-cinci ore! Era terifiant! Era un război dintre mine și propria ființă, în care am fost nevoiți să supraviețuim cu acest handicap de a NU simți, de a nu ne exprima sentimentele prin gesturi mărunte, care pentru noi oamenii înseamnă a trăi încătușați în propria noastră ființă. Sper că voi sunteți bine și că nu a fost copilăria voastră distrusă ca și a noastră! Cu drag, Ecaterina. (Ecaterina Bernat, 10 ani, Școala Gimnazială Nr.7 Botoșani)

 

”Succes în testele despre Coronavirus de la școală”

1.De 1 iunie, îmi doresc ca toți copiii să nu aibă nicio grijă, adică să nu sufere de foame, să aibă haine destule și multe jucării, măcar în decursul zilei respective. Anul acesta mi-au lipsit prietenii, mai exact momentele când ieșeam afară fără mască, în grupuri mari, fiindcă socializarea pe internet nu se compară cu acele momente.
2.Dacă aș fi părinte în zilele de azi, având în vedere pandemia, întâi aș încerca să le explic efectele negative și riscurile pe care și le asumă, dacă ar încălca restricţiile impuse, și pe lângă asta, aș încerca să înlocuiesc activitățile interzise mai nou, cu altele, mai distractive, care să semene oarecum cu cele interzise.
3.Mi-aș dori ca în Botoșani să existe un centru sportiv uriaș, în care s-ar preda toate sporturile posibile, și la nivel de performanță, dar și la nivel de plăcere, în sensul de a nu transforma acel sport dintr-un hobby, într-o carieră, fără solicitare, cum e la unele cluburi sportive.
4.Locul meu preferat din Botoșani e Cornișa, deoarece e un loc de agrement destinat tuturor vârstelor, unde poți face ce activități dorești, de la înot până la skateboarding.
5.Faptul că se spune despre adulți că ar mai da din când în când “în mintea copiilor” nu este un lucru rău, deoarece zicala explică faptul că există în orice persoană un copil dornic să se joace fără alte griji, indiferent de vârstă. Şi asta este un semn de normalitate.
6.Acesta este un mesaj de la un copil “din trecut”, din anul 2021, pentru toți copiii viitorului, mai exact pentru copiii anului 2041. Vreau să urez noroc în toate și să vă sfătuiesc următoarele lucruri: să vă jucați cât mai mult posibil (asta în afara programului de școală, normal), să stați afară, în natură, câte puțin în fiecare zi, și cel mai important, în opinia mea, să vă faceți cât mai mulți prieteni (nu o să vă pară rău). Sunt destul de sigură că pandemia actuală, Covid19, a trecut de mult pentru voi, și că va fi scrisă mai mult ca sigur în manualele de istorie viitoare, așa că mai am de gând să vă spun un lucru: succes în testele despre Coronavirus de la școală, o să aveți de învățat mult și bine, și nu am de gând să vă mint, multe evenimente nu vor avea mult sens, dar s-ar putea să vi se pară amuzantă toată panica și unele decizii prostești luate pentru prevenirea acestui virus. (Sofia Maga, 13 ani, clasa a VI-a B, Liceul de Artă “Ştefan Luchian” Botoşani)

 

”Sunt părinți care uneori greșesc ca și copiii”


1.Cel mai mult îmi doresc să primesc o tabletă de animat ca să pot face videoclipuri. Nu mi-a lipsit nimic, dar totuși am pierdut vacanțele senzaționale. Acum că interacționez din nou cu lumea e mult mai bine.
2.Le-aș zice că se pot întâmpla lucruri rele dacă ei fac lucruri nepermise. Și le-aș zice că e foarte important să asculți pe cei mai mari, pentru că cei care sunt mai mici nu prea știu ce să facă. Și unii părinți greșesc uneori. Pentru că sunt părinți care uneori greșesc ca și copiii. Și asta nu e prea bine.
3.Eu aș vrea foarte tare să se înființeze un Legoland pentru că vreau să mă distrez, să mă dau în roller coster și să aibă și o grădină zoologică.  Tuturor copiilor le-ar plăcea să avem așa ceva în oraș.
4.Îmi place să stau cu o prietenă în cartier la ea lângă Școala 6 pentru că acolo ne distrăm și am stabilit o relație de prietenie cu copiii din cartier. Dar mai sunt și alte locuri frumoase în oraș pe unde ne plimbăm.
5.E de bine pentru că știm că toți adulții sunt copii în interior în loc să fie niște oameni serioși care se duc la muncă. Un copil așteaptă de la un adult de obicei jocuri, dar își dorește și junkfood atât de interzis de toată lumea. Și nu prea se întâmplă cu junkfood-ul. Ei cu jocurile, da, dar nici în fiecare zi.
6.Să creeze lucruri mărețe, să rămână în oraș ca să nu avem numai un oraș plin de bătrânei. Îi sfătuiesc să învețe și să nu facă lucruri rele cum ar fi să nu jefuiască oameni, să facă lucruri bune și să avem un oraș frumos. (Toma Lazăr, 11 ani)

 

 


”Le spun cum greșeala unui popor poate deveni greșeala lumii întregi”


1.Aș vrea să fie o zi bună, chiar excelentă. Când am o zi bună, mă simt confortabil. Nu vreau nimic altceva. Mi-au lipsit pisicile de afară. Nu am putut să iau destul aer și să văd pisicile.
2.Le-aș explica faptul că a fost o greșeală a chinezilor, greșeală care a adus virusul. Dacă nu vor înțelege, îi învăț eu. Le spun cum greșeala unui popor poate deveni greșeala lumii întregi.
3.Mi-aș dori ceva legat de sport. Să renovăm stadionul și să înființăm săli de sport. Uite câți obezi sunt! Există câte ceva în oraș, dar putem face și mai mult.
4.Locul preferat e oriunde sunt animale. Fiindcă sunt prietenoase, liniștite.
5.Așteaptă cadouri, timp, iubire. Copiii orfani, cu părinți abuzivi sau prea ocupați cu munca nu prea au parte de lucrurile astea. Un părinte care ”dă în mintea copiilor” își face copiii fericiți. Nu e nimic în neregulă, ca adult, să ”dai în mintea copiilor”.
6.Un mesaj… ”Bun venit” în orașul plin de animale fără casă, cocalari și clădiri fără culoare! Nu mai există clădiri vechi. Au fost înlocuite cu unele moderne, reci și cu oameni înghesuiți în ele. Cel puțin mai avem astrele lui Eminescu. Orașul e rece, dar voi încercați să fiți fericiți. (Ionică Diaconu-Noni, 13 ani)

 

”Adulții poate mai vor să copilărească”


1.Eu, dacă aș sufla în lumânări, mi-aș dori să vină nana mea din Malta și să treacă pandemia. În acest an mi-a lipsit întâlnirea cu colegii mei și școala. De acum încolo o voi prețui mai mult.
2.Dacă aș fi părinte le-aș explica copiilor mei cu blândețe lucrurile pe care nu au voie să le facă.
3.Eu în Botoșani mi-aș dori să existe o clădire în care copiii pot face poze pentru reclame de pe internet, ca la celelalte magazine. Acest lucru dacă aș putea l-aș înființa azi.
4.Locul meu preferat din Botoșani este Pietonalul Unirii.
5.Eu cred că e bine, deoarece adulții poate mai vor să copilărească. Așteptările mele de la părinți sunt ca să ne spună și nouă unele lucruri, să ne lase să creștem.
6.Eu le transmit copiilor o copilărie frumoasă și veselă ca a mea. (Sara, 10 ani)
 


”Bucurați-vă de tot ce aveți, că nu ştiţi ce aduce ziua de mâine”


1.De 1 Iunie, dacă aș putea să îmi pun o dorință, ar fi să se termine toată această pandemie și să revină totul la normal. Mi-a lipsit foarte mult, în acest an, socializarea cu ceilalţi, în general, cu prietenii şi colegii. Pentru că am fost online, totul s-a desfășurat în fața unui ecran și nu am putut să ieșim în parc sau altundeva, sau să comunicăm în pauze. Îmi voi preţui mai mult timpul petrecut cu ceilalţi.
2. Aș încerca să le explic de ce nu le pot face. Nu ştiu cum, sincer.
3. Dacă aș avea puterea să decid ceva în Botoșani, ar fi un spaţiu de relaxare şi de joacă în parcul Mihai Eminescu, în care copiii să se poată juca și socializa unii cu alții, sub supravegherea unui voluntar, iar părinții să plece pentru ora aceea oriunde vor.
4. Locul meu preferat din Botoșani este Centrul Vechi, pentru că acesta dă o tentă istorică orașului.
5. Este bine ca adulții„să mai dea câteodată în mintea copiilor”. Copiii așteaptă de la adulți un moment liber, în care aceștia să nu fie ocupați cu munca și să se joace.
6. Bucurați-vă de tot ce aveți, că nu ştiţi ce aduce ziua de mâine, ce problemă grea, și nu mai poate face nimeni absolut nimic, ca voi să vă bucuraţi de copilărie. (Octavian Ivănescu, 11 ani, clasa a V-a B, Liceul de Artă „Ştefan Luchian” Botoşani)

 

”Păcat că trebuie să plătești bani ca să intri la locul de joacă!”


1.Eu îmi doresc să primesc în dar de 1 Iunie o rochie lungă, cu model în dungi de toate culorile și o pereche de cercei cu clipsuri asortați. În acest an, cel mai mult mi-a lipsit libertatea pentru că am trecut prin pandemia de coronavirus și nu am putut să ies să mă joc afară cu prietenii mei. Voi prețui și mai mult de acum faptul că pot să ies să mă întâlnesc la joacă cu ceilalți copii.
 2.Dacă acum aș fi părinte, le-aș explica celor mici că afară sunt un fel de gândăcei mici și răi care îmbolnăvesc oamenii foarte tare. De asta trebuie să respecte regulile ca să nu se îmbolnăvească și trebuie să renunțe pentru un timp la anumite activități. Așa i-a explicat și tata surorii mele de ce nu are voie să facă anumite lucruri; din cauza gândăceilor cei răi.
 3.Eu mi-aș dori să existe în Botoșani un parc uriaș cum este parcul Herăstrău din București și un lac la fel de mare, pe care să te poți plimba cu vaporașul. De asemenea, aș vrea ca locurile de joacă să nu se închidă la prânz și să nu aibă un program.
 4.Locul meu preferat din Botoșani este parcul Mihai Eminescu. Acolo există un loc de joacă cu trambulină, tobogane, două jucării gonflabile uriașe și un mic lac pe care te poți plimba cu hidrobiciclete colorate. Păcat că trebuie să plătești bani ca să intri la locul de joacă!
 5.Este adevărat că uneori părinții “dau în mintea copiilor”. Pentru noi este foarte bine pentru că orice copil așteaptă de la părinții lui să-i cumpere jucării și să se joace cu el cât mai mult.
 6.Iată mesajul meu: Dragi copii, eu vreau să vă spun exact ceea ce mi-au spus și mie părinții mei când eram mică. Să nu mințiți, să râdeți mereu, să fiți silitori și săritori la nevoie și să credeți în Dumnezeu chiar dacă nu Îl vedeți. Încercați să respectați aceste lucruri și veți fi ajutați mereu în viață.  (Tamara Dimitropol, 11 ani, clasă a IV-a E, Școală gimnaziala nr.7 Botoșani)



”Voi prețui mai mult persoanele din jur si pe mine însămi”


1.De 1 Iunie îmi doresc o zi liniștită, fără griji. O zi cu soare în care să ies afară cu prietenii mei și să mă distrez. Să uit de telefon și de alte griji. Mai bine zis, o zi în care să mă odihnesc, fără să mă gândesc la lucrurile cu efecte negative. În acest an mi-a lipsit cel mai mult socializarea. Nu am mai cunoscut prea multe persoane și nu am reușit să mă dezvolt din punct de vedere social. De acum încolo voi prețui mai mult persoanele din jur si pe mine însămi.
2.Cred că acesta este unul din cele mai complicate lucruri pe care trebuie să le facă un părinte în ziua de azi. Eu aș încerca să le explic, pe înțelesul lor, în așa fel încât să nu creadă că este sfârșitul lumii, dar totuși să trateze situația actuală cu maximă seriozitate.
3.Ca să fiu sinceră, având în vedere faptul că la vârsta aceasta suntem cu toții pasionați de modă, aș 3încerca să atrag în Botoșani marile magazine de îmbrăcăminte. Pe de altă parte, nu pot fi indiferentă în ceea ce privește colectarea deșeurilor. Aș cumpăra mult mai multe coșuri de gunoi, iar pe fiecare să existe un simbol cu materialul care trebuie aruncat în coșul respectiv.
4.Aceasta este o întrebare destul de complicată pentru mine. Nu cred că am un loc preferat în Botoșani. Mai bine zis, am amintiri preferate din diferite locuri din Botoșani.
5.Dacă adulții dau în mintea copiilor pentru a se distra, aș zice că este un lucru benefic. Copiii așteaptă de la adulți mai multe discuții libere fără apropouri legate de sarcinile pe care le avem de făcut. Deseori, adulții uită să formeze o relație de prietenie cu copiii.
6.Îmi doresc ca voi, copiii viitorului, să apreciați mai mult momentele frumoase din viața voastră. Timpul trece mai repede decât îți poți imagina. Învățați să treceți peste momentele grele cu zâmbetul pe buze si o figură victorioasă. Veți dovedi că sunteți niște persoane puternice și curajoase. (Brianna Cristescu, 13 ani, Clasa a VII-a B, Liceul de Artă ”Ștefan Luchian")



”Așteaptă neprevăzutul și îmbrățișează-l!”


1.De 1 iunie îmi doresc cel mai mult și mai mult să petrec această sărbătoare alături de frățiorul meu și de părinții mei și ca noi toți să fim sănătoși. În acest an mi-a lipsit ordinea. De acum o voi prețui mai mult, deoarece cu ajutorul unui program voi fi mai ordonată și nu voi mai pierde timp.
2.Dacă as fi acum părinte și le-aș zice propriilor mei copii că nu mai au voie sa facă o mulțime de lucruri, as proceda în felul următor: P1: aș începe cu enumerarea tuturor lucrurilor pe care ei nu le mai pot face de acum înainte ; P2: după veștile rele le-aș enumera mai multe aspecte pozitive ale acestei situații; P3: aș încerca sa îndepărtez subiectul, ducându-i cu vorba ca să mențin o stare de veselie, fără ca ei să nu simtă negativitatea situației.
3.Dacă aș avea putere de decizie, aș înființa o clădire cu mai multe etaje. La fiecare se vor putea practica meserii, sporturi și activități artistice, cum ar fi pictura, dansul, patinajul artistic, cântatul, etc.
4.Locul meu preferat din Botoșani este Parcul Mihai Eminescu,  deoarece are statui care reprezintă personalități din Botoșani ce aduc puțină istorie în modernul de astăzi.
5.Se spune deseori despre adulți că ”dau în mintea copiilor”, deoarece părinții doresc binele copiilor și se interesează de evenimentele din viața acestora.
6.Dragi copii din anul 2041, am deosebita plăcere de a vă transmite acest mesaj: În primul rând, mă bucur că vă pot saluta. În al doilea rând, să trecem la subiect. Mesajul meu către voi este acesta: Există multe pierderi în viață. Unii oameni își pierd familia, prietenii, oamenii pe care îi iubesc, în timp ce alții pierd răbdarea, speranța, iar unii chiar și sufletul. Dar există și lucruri bune. Așteaptă neprevăzutul și îmbrățișează-l! Fiecare început e o aventură și cine știe cât de departe te pot duce aceste aventuri! Există oameni cărora le încredințezi inima, așa cum fac și ei cu a lor. Încrederea e uneori frântă, dar poate fi mereu recăpătată. Uneori drumul poate fi întortocheat, poți chiar să te pierzi pe acest drum, dar cu ajutorul oamenilor potriviți îți vei găsi mereu destinația. Cu cât creștem ne dăm seama că viața nu ne da toate darurile pe care ni le-am dorit . Dar nu trebuie să fim triști,  speriați sau deprimați. După cum am spus la începutul mesajului, pierderile sunt o parte din viață, dar nu o definesc. Pentru că ceea ce contează nu e dacă pierzi sau câștigi, ci e abilitata să accepți schimbarea din tine, să accepți că, deși viața nu ne dă mereu darurile la care speri, adevăratul dar e viața însăși. (Iuliana Bianca Zăiceanu, 13 ani, Clasa a VII a B, Şcoala gimnazială nr 10)           

     

”Îmi doresc sa existe in Botoșani un centru pentru oamenii săraci”


1.Eu îmi doresc ca pe 1 Iunie să merg în Iași, deoarece acolo m-am născut și îmi doresc să vizitez orașul și minunile lui. Mi-a lipsit foarte mult să merg la școală tot anul și să se organizeze excursii sau tabere. După toate cele întâmplate în acest an școlar, voi prețui acum fiecare minut al zilei, de parcă ar fi ultimul.
2.Eu le-aș explica toată situația și le-aș da sfaturi cu ce trebuie să facă și nu aş sta prea mult pe acest subiect cam de adulți, dar în schimb aș face ceva distractiv cu ei, fără să mă gândesc la lucruri  negative.  
3.Eu îmi doresc sa existe in Botoșani un centru pentru oamenii săraci. Un loc unde oamenii fără mâncare și casă sunt ajutați să își transforme viața în bine și la rândul lor în speranța de a-i ajuta si pe ceilalți cu asemenea probleme.
4.Locul meu preferat din Botoșani este Parcul Mihai Eminescu. De ce? Păi este liniște și este cel mai verde loc din Botoșani (părerea mea) unde poți merge să te relaxezi.
5.Când înaintezi în vârstă, aproape de adolescență, părinții nu prea se mai joacă cu noi și nici nu au timp. Rareori se întâmplă ca părinții să fie liberi să petreacă foarte mult timp cu noi. Adică să vizionăm filme, să ieșim în parc sau la shopping, ori să gătească ceva bun.
6.Deși nu sunt prea multe atracții turistice, cel mai important lucru e să le prețuiți pe cele mai mici. Îmi plăcea foarte mult, vara, să merg în Parcul Mihai Eminescu și să mă plimb cu bărcuțele pe acel mic bazin. (Sara Andronic, 13 ani, Clasa a VII-a B, Liceul de Artă ”Ștefan Luchian”)                     

 

”Voi prețui libertatea, deoarece pandemia ne-a luat-o”


1.Eu îmi doresc cel mai mult de ziua de 1 Iunie să fim sănătoși, iar în viitor să pot vizita toate țările. Ce mi-a lipsit în acest an și voi prețui și mai mult de acum încolo este libertatea deoarece pandemia ne-a luat-o. Acum nu mai putem intra într-un magazin fără mască, trebuie să păstrăm distanța, nu mai putem merge la cinema și multe altele.
2.Dacă aș fi astăzi părinte eu le-aș explica copiilor mei că nu au voie să facă o mulțime de lucruri deoarece este pandemie și nu mai pot să meargă oriunde vor ei și că trebuie să se obișnuiască cu masca, dar aceste lucruri le voi spune calm, ca să înțeleagă.
3.Eu mi-aș dori să existe în Botoșani un Disneyland, deoarece nu toate familiile au destui bani pentru o vacanță în Paris sau America și le-aș înființa chiar azi dacă aș avea putere de decizie deoarece vreau să mă țină minte copiii ca primul om care a făcut Disneyland în România.
4.Locul meu preferat din Botoșani este Parcul Mihai Eminescu, deoarece este liniștit, au terase, două locuri de joacă foarte distractive și au cea mai bună înghețată.
5.E bine că adulții mai ”dau în mintea copiilor”, deoarece noi ne bucurăm tare mult când vedem că părinții își iau din timpul lor pentru a se juca cu noi. Copilul așteaptă de la un adult să petreacă cât mai mult timp împreună, dar nu prea se întâmplă datorită serviciului.
6. Le transmit copiilor să se bucure de copilărie, căci este cea mai frumoasă perioadă a vieții și nu te mai întâlnești cu ea. (Alex Bălăucă, 11 ani, Școala Gimnazială Nr.7 Botoșani)



”Anul viitor îmi doresc să avem posibilitatea de a învăța fără obstacole”


1.Cea mai mare dorință a mea este ca toți copiii din România să poată avea parte de un cămin călduros și de niște părinți iubitori, pentru că oricare dintre noi poate rămâne mâine fără adăpost sau fără familie. Anul viitor îmi doresc să avem posibilitatea de a învăța fără obstacole. Cu toate că acestea sunt peste tot, noi trebuie să încercam să le doborâm și să trecem peste pentru ele, pentru că în viață nu ni se vor oferi prea multe, iar noi trebuie să luptăm mereu pentru ceea ce ne aparține! Îmi doresc ca anul viitor să putem merge la școală ca niște copii normali, fără mască, să ne putem vedea fețele atunci când comunicăm unii cu ceilalți. Și cel mai mult îmi este dor de chipul doamnei mele învățătoare.  
2.Dacă aș fi fost părinte în aceste zile eu le-aș fi explicat copiilor mei că dacă stăm în casă și respectăm regulile, această epidemie va trece și ne vom întoarce la stilul nostru de viață.
 3.Visul meu este ca Botoșaniul să fie dotat cu mai multe locuri de joacă pentru copii, atât la interior, cât și la exterior, la care să aibă acces fiecare copil. Din păcate, în orașul meu sunt prea puține  locuri de divertisment destinate copiilor.
 4.Botoșaniul este un oraș cu multe locuri frumoase, dar cel mai mult îmi place parcul Mihai Eminescu deoarece are multe locuri amenajate pentru copii, este mare și cel mai important, este un parc verde. Aici mi-am făcut mulți prieteni. Mi-aș dori că acesta să fie puțin mai îngrijit, să nu mai fie gunoaie aruncate pe jos și lacul să fie mai curat.
5.Este bine să se mai distreze și cei mari pentru că nu e indicat să fii mereu serios și încordat. De multe ori îmi rog părinții să se joace cu mine, dar ei îmi spun mereu că au treabă sau că se vor juca mai acuși, asta fiind o altă formă de a-mi spune că nu au timp, dar este de înțeles. Ei au atâtea griji și timpul este mereu o problemă.
6.Pentru noi, copiii, 20 de ani înseamnă mult, dar pentru cei mari înseamnă o scurtă durată de timp. Când suntem mici vrem să fugim de obligațiile noastre cum ar fi temele sau faptul că trebuie să ne facem curat în cameră și ne dorim să creștem pentru că ni se pare că e ușor să fii adult/părinte și că  serviciul este doar un loc în care mergi să îți petreci timpul și poate chiar de relaxare. De multe ori mă contraziceam cu mama că ea are o viață mai ușoară, dar am realizat că avea dreptate pentru că a fi părinte nu înseamnă doar să mergi la muncă și să le dai copiilor ceva de mâncare, înseamnă a fi responsabil, a avea griji și nu este atât de ușor. Eu mi-aș învăța copiii să se bucure de prezent și să nu se grăbească în a încerca să se maturizeze, fiindcă copilăria este cea mai frumoasă etapă a vieții și ea trece foarte repede dacă nu știi să te bucuri de ea! (Sofia-Maria Baltă, 10 ani)



”Anul acesta nu prea ne-am putut întâlni și ne-am lipsit unul altuia”


1.De 1 iunie eu mi-aș dori să mă întâlnesc cu verișorii mei și să petrecem ziua noastră împreună.Anul acesta nu prea ne-am putut întâlni și ne-am lipsit unul altuia. Voi prețui clipele petrecute împreună.
2.Dacă aș fi un părinte și ar trebui să le explic copiilor că nu mai avem voie să facem o mulțime de lucruri, le-aș zice că situația de ”afară” nu este foarte plăcută, iar până trece valul de Corona-virus va trebui să stăm în casă și să facem activități restrânse.
3.Dacă aș avea putere asupra orașului meu natal, Botoșani, aș înființa mai multe spații de joacă frumoase și cu o grămadă de activități atractive și distractive.
4.Locul meu preferat din Botoșani este Parcul Mihai Eminescu.
5.Se spune că adulții mai ”dau în mintea copiilor”, părerea mea este una destul de bună. Adulții sunt zilnic ocupați cu treburile de la serviciu, iar dacă uneori se mai simt copii și se relaxează alături de ei, nu strică deloc. Atunci când adulții ”dau în mintea copiilor”, și copiii se bucură. Un prunc așteaptă de la un adult mai multă atenție decât primește de obicei, dar asta nu se întâmplă de cele mai multe ori.
6.Mesajul meu pentru copiii care vor trăi în orașul Botoșani peste 20 de ani este: să se bucure de parcurile minunate și de locurile frumoase pe care le are orașul meu natal. Iar în ultimul rând – să se bucure de copilărie. 1 iunie fericit! (Anda Hîrjoi, 11 ani, Școala Gimnazială nr. 7 Botoșani)

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store