Academicianul din Cucorăni, botoșăneanul care a înființat prima Bancă de Gene din România: Instituția îi poartă astăzi numele

S-a născut într-un sătuc din Botoșani. Are 92 de ani, este academician și a scris peste 100 de lucrări științifice. Este supranumit "părintele" primei Bănci de Gene din România, iar în semn de prețuire, instituția îi poartă astăzi numele.

 

Paradoxal, într-o lume în care sănătatea a devenit prioritară în toate sectoarele  și pentru toate vârstele, comercializarea și consumul de produse contrafăcute sau atinge cote maxime. Și asta nu doar în atât de blamatele hipermarketuri cu capital străin, ci chiar și în magazine autohtone sau, mai grav, în piețele agroalimentare, unde produsele, deși sunt crescute în grădina țărănească, deseori sunt ”ajutate” să arate asemenea celor de pe rafturile din supermarket. Puțină lume știe că, la un pas de Botoșani, o instituție păstrează semințele tradiționale românești, iar specialiștii sunt gata să ofere sfaturi și consultanță, chiar și semințe gratuite.

 

Academicianul din Cucorăni

 

Mihai Cristea s-a născut în 1929 la Cucorăni, în județul Botoșani. Este membru titular al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Şişeşti" din anul 1990. A activat în câmpul cercetării vreme de 42 de ani, dintre care 35 ca director al Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare Suceava.

 

Este un cercetător recunoscut pe plan mondial, deschizător de drumuri în ştiinţa românească. A fost decorat cu 10 medalii de stat pentru merite ştiinţifice. În anul 2002 a primit Ordinul "Serviciul credincios în grad de Cavaler" din partea Preşedintelui României, iar pentru ridicarea ştiinţei agricole în Bucovina a fost declarat Cetăţean de Onoare al Municipiului Suceava. În urmă cu câţiva ani, academicianul Mihai Cristea a fost distins şi cu titlul de Cetăţean de Onoare al comunei Mihai Eminescu.

 

Prea puțin se știe că, la un pas de Botoșani, există o instituție de a cărei înființare și apoi funcționare se leagă numele acestui botoșănean din elita cercetării.

 

Mihai Cristea este cel care a înființat Banca de Resurse Genetice Vegetale la Suceava, una dintre cele mai spectaculoase instituții din ultimul secol, instituție pe care astăzi o conduce botoșăneanca Silvia Străjeru.

 

Banca de Resurse Genetice Vegetale sau "moștenirea bio-culturală a poporului nostru", după cum o numește Silvia Străjeru, reprezintă, fără nicio exagerare, un tezaur care păstrează nealterate și nemodificate semințele  țărănești tradiționale din toate soiurile care se cultivă în prezent în țara noastră.

 

Banca de Gene Suceava deține astăzi o colecție de aproape 10.000 de populații tradiționale, colectate în timp din toate județele țării.

 

Mihai Cristea este un reprezentant de elită în cercetarea genetică a porumbului, crearea hibrizilor extratimpurii şi timpurii, dar este recunoscut și ca "părinte" al Băncii de Resurse Genetice Vegetale, unică în ţară la momentul înființării şi una dintre cele mai importante din Europa.

 

În perioada 1987-1990, unitatea a funcţionat ca laborator specializat în domeniul resurselor genetice vegetale, în cadrul Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Suceava. Pe baza Hotărârii Guvernului României nr. 371 din 1990, Banca de Resurse Genetice Vegetale Suceava a devenit instituţie publică, de sine stătătoare, cu personalitate juridică, având caracter naţional. Mandatul acesteia, specific majorităţii băncilor de gene de la nivel mondial, fiind explorarea, colectarea, evaluarea şi conservarea resurselor genetice vegetate, fiind finanţată integral de la bugetul de stat şi subordonată, direct, Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Începând cu data de 9 decembrie 2009, când HG 1433/2009 a fost publicată în Monitorul Oficial 857, Banca de Resurse Genetice Vegetale Suceava a fost comasată cu Laboratorul Central pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Săditor Bucureşti.

 

Foarte important, Banca oferă, gratuit, informaţii privind tehnologiile de cultură specifice, tratamentele ecologice sau convenţionale destinate întreţinerii culturilor.

 

 

Un gest de recunoaștere

 

În semn de recunoaștere a meritelor botoșăneanului Mihai Cristea, în baza HG 112/15 martie 2018, instituția și-a schimbat denumirea în Banca de Resurse Genetice Vegetale „Mihai Cristea” și a devenit instituție de drept public organizată ca instituție publică cu personalitate juridică, în subordinea Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu Șișești”.

 

 

 

„Un om, o viaţă, o idee”

 

„Un om, O viaţă, O idee, In honorem dr. Ing. Mihai D. Cristea”, este un Laudatio pentru academicianul din Cucorăni. Astfel i-au onorat munca de o viață foștii colegi sau cei care au beneficiat de rezultatul studiilor sale.

 

 

Impresionante sunt și cuvintele Academicianului Cristian Hera, la vremea rostirii lor acesta îndeplinind funcțiile de Vicepreședinte al Academiei Romane, Președintele Secției de Științe Agricole si Silvice a Academie Romane, precum și Președinte de Onoare al Academiei de Științe Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu Sisești”:

”Mă duc cu gândul la sfârșitul anilor 50, începutul anilor 60, când au apărut mugurii colaborării noastre, atunci, Cristian Hera foarte tânăr cercetător la ICAR, Mihai Cristea tânăr cercetător la Stațiunea Suceava, Stațiune la care, câțiva ani mai târziu ai fost numit director, funcție în care ai construit, ai construit mult și temeinic. Ai adunat cu răbdare și devotament zestrea genetică dăruită de natură zonei în care îți desfășori activitatea, ai creat hibrizi de porumb timpurii, specifici pentru N-E României, ai construit o minunata Stațiune de Cercetări Agricole, ai construit un unicat în România la acea vreme, ”Banca de Gene”, ai format cercetători, ai scris și publicat articole de specialitate, ai scris cărți și tratate, într-un cuvânt ai fost un ”constructor-creator”.  

 

Nu sunt uitate nici vizitele în Moldova, în Cucorănii Botoșanilor.

 

”Îmi amintesc cu emoție și bucurie despre vizitele pe care le-am făcut la casa părintească de la Cucorăni, locul copilăriei tale, plin de amintiri, locul, cred eu, dătător de tărie sufletească, locul aducător de energii pozitive, locul care îți da liniștea și puterea de a continuă să creezi”,

a rostit Acad.Cristian Hera.

 

În ciuda valorii incontestabile, a apartenței la lumea academică și la elita cercetării naționale și internaționale, Mihai Cristea rămâne și astăzi necunoscut botoșănenilor...

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store