Chef Silviu Furdui, interviu în presa centrală: Mulţi dintre noi uităm să gătim şi să mâncăm româneşte

Chef Silviu Furdui s-a nascut si a crescut in comuna Vorona, din nordul Moldovei. Aici s-a bucurat de o copilarie si o adolescenta intr-un mediu unde conservarea valorilor traditionale autentice si reprezentative pentru Romania sunt obligatorii.

 

El a acordat un interviu pentru Acasă.ro în care spune:

“Sunt moldovean!... Si de cate ori creez o farfurie ma intorc la originile mele. Iubesc zona in care m-am nascut, aici bucataria a fost la intersectia mai multor culturi – turca, elena, ruso-ucraineana, balcanica si chiar vest europeana. Cateodata ma amuz cat de des se vorbeste despre bucataria ardeleneasca, stiind de unde vin si istoria gastronomiei in Moldova”.


Pentru ca a crescut de mic cu dragoste pentru pamant si munca este si unul din motivele pentru care Chef Furdui opteaza, pe cat posibil, sa aleaga ingrediente achizitionate de la mici producatori locali, stiind cat de important este respectul pentru produse, preparate, farfurii si nu in ultimul rand, clienti.


Chef Silviu Furdui a mostenit pasiunea pentru gatit din familie, iar experienta in domeniul culinar si-a inceput-o de mic, gatind pentru tabere scolare, apoi a urmat un drum fara opriri pana azi cand si-a ales un loc de creatie : Muse!


„La Muse ma pot exprima liber. Noaptea nu pot sa dorm pentru ca-mi vin in minte retete peste retete. Stau in bucatarie si simt ca nu-mi ajunge nici timpul nici spatiul pentru tot ceea ce-mi doresc eu sa fac !”, declară Chef Silviu Furdui.


Cand vorbesti de bucatarie, Chef Silviu Furdui nu se poate rezuma la putin. Cu vasta experienta in bucatarie, dupa ani de lucru si acumulat cunostinte, azi Chef Silviu Furdui pregateste sub o atenta indrumare tineri bucatari. Acesti tineri bucatari stau in spatele bancurilor de lucru in cele mai bune restaurante atat in Bucuresti cat si in tara.


“Bucataria romaneasca nu a disparut. Suntem doar acaparati de niste „trend-uri” si multi dintre noi uitam sa gatim si sa mancam romaneste. Trendurile vin si pleaca, se schimba, iar oamenii se satura si revin la dorul de casa, de farfuria romaneasca. Un bucatar bun poate aduce ingredientele romanesti, felurile romanesti in atentia publicului, printr-o exprimare moderna in farfurie. Pentru acest lucru cu siguranta, ca profesionist, ai nevoie de studiu,mult timp petrecut in bucatarie si sa-ti indragesti radacinile”,


Chef Silviu Furdui.


În opinia acestuia, “bucataria romaneasca este un diamant neslefuit”.