Ziua apelează la mila publicului, noaptea se odihnesc la hotel. Este cazul a două persoane, pentru care organizarea se dovedeşte a fi cuvântul de ordine într-o afacere profitabilă precum cerşetoria.
În cursul zilei de miercuri poliţiştii comunitari botoşăneni au descoperit în municipiu doi cerşetori, Silvia Ciubotariu, de 49 ani, născută în Botoşani şi Viorel Iacob, născut în Arad, de 44 ani. Deşi cei doi concubini argumentează că apelează în mod repetat la mila publicului pentru ca bărbatul să îşi cumpere o proteză, locuiesc la un hotel din Suceava. După cum afirmă femeia, perfect aptă de muncă, fiecare câştigă în zilele slabe aproape 100 lei, dar compensează în zilele bune prin sume în medie de 350 lei fiecare. Banii câştigaţi sunt folosiţi pentru achitarea hotelului, transportul între locaţiile în care cerşesc cu taximetrul sau ocazia şi alimentarea contului în bancă. În numai două ore de la sosirea în Botoşani cei doi au adunat peste 90 lei.
Asupra lor s-au găsit carduri, euro şi un extras de cont ce atesta depunerea sumei de 800 lei. Ce doi s-au dovedit foarte bine organizaţi stabilindu-şi pe zile punctual locaţiile în care cerşesc. Aceştia au precizat că la Botoşani au venit cu o ocazie şi în acest fel procedează de fiecare dată când se deplasează pe distanţe lungi.
„Pentru cei doi cerşetoria este o meserie. Aleg ca locaţii preponderent biserici, mănăstiri sau locuri foarte aglomerate (pieţe), ştiind că oamenii le oferă bani fie din motive religioase, dintr-un sentiment de mila, fie pentru că actele de caritate îi fac să se simtă bine. Din păcate puţini ştiu că aceştia locuiesc la hotel, au cont în bancă şi fac din această activitate profituri deosebit de mari”, a declarat
Ioan Onuţu, director executiv al Poliţiei Comunitare.