Ceremonie impresionantă în Centrul Istoric: cea mai numeroasă participare de după revoluţie, sute de steaguri şi-un… dac liber – VIDEO & GALERIE FOTO

A fost probabil cea mai frumoasă festivitate dedicată Zilei Naţionale a României care a avut loc după revoluţie. Aceasta datorită participării numeroase, peste 1.500 de oameni, dar şi a modului în care au ţinut oamenii să ia parte la momentul Centenarului.

 

La ora 10:00 oficialităţile au trecut printr-un cupolă tricoloră formată de tineri îmbrăcaţi în costume populare care s-au aşezat pe două rânduri în faţa Bisericii Uspenia.


Prefectul Dan Şlincu a primit onorul de la Garda Militară, după care o mulţime de oameni s-a revărsat spre Piaţa 1 Decembrie 1918 agitând sute de drapele naţionale.


O bună parte erau proveniţi de prin judeţ şi erau vopsiţi inclusiv pe feţe în roşu, galben şi albastru.


Printre ei şi un botoşănean îmbrăcat ca geto-dacii şi care purta un tricolor ce avea desenată stema străvechii Dacia.


Un cor al elevilor a cântat „Deşteaptă-te, române!” după care un sobor de 20 de preoţi condus de părintele protopop Lucian Leonte a ţinut o slujbă.


Nu a luat cuvântul vreun politician, ci doar colonelul în rezervă Sergiu Balanovici. Doctor în istorie, şeful secţiei de istorie a Muzeului Judeţean a vorbit despre însemnătatea Centenarului şi a explicat contextul în care s-a produs momentul de graţie de la 1918.


A urmat o îndelungă ceremonie de depunere de coroane, instituţii, şcoli, asociaţii ale veterinarilor, partide făcând acest lucru.


Încă din această perioadă în cealaltă parte a pieţei se formase o coadă imensă la fasolea cu cârnaţi şi vinul oferit de Primăria Botoşani: 500 de porţii pentru Armată, 1.000 pentru ceilalţi botoşăneni.


Spre deosebire de anii trecuţi, nu a mai avut loc parada militară fiindcă s-a programat de la ora 14:00 una de anvergură pe strada Cuza Vodă.   

 

 

DESCARCĂ APLICAŢIA BOTOŞĂNEANUL PENTRU MOBIL

 

 

download from google play download from apple store