Ministerul Culturii propune reluarea activităților cultural-creative de la 1 iunie 2021, atât în spațiile deschise, cât și în cele închise, după aproape un an de când aceste activități au fost suspendate pe fondul pandemiei.
În acest sens, ministerul a anunțat că ia în calcul două scenarii: unul în care nu există limitări în ceea ce privește numărul de participanți, dar pentru participare va fi nevoie de prezentarea unor dovezi medicale, și un altul în care se limitează numărul de participanți, dar la spectacol se va intra fără dovadă medicală.
Așa cum apare în comunicatul de vineri, „Ministerul Culturii propune măsuri pentru reluarea activităților cultural-creative de la 1 iunie 2021, în spații închise și deschise, pe baza legislației și a recomandărilor autorităților publice din România”.
Printre altele, documentul elaborat și publicat vineri de Ministerul Culturii conține și două scenarii ce ar putea fi utilizate pentru reluarea activităților culturale, precum spectacolele sau concertele, arată Avocatnet.ro. Cei ce vor stabili în ce scenariu se va desfășura un anumit eveniment vor fi organizatorii acestuia.
În primul rând, în acest scenariu se vor putea organiza evenimente culturale în spații închise cu condiția ca, în localitatea în care acestea vor avea loc, rata incidenței cazurilor de coronavirus să fie mai mică 7,5/1.000 de locuitori.
Apoi, în Scenariul 1 nu este limitat numărul de participanți la un eveniment cultural desfășurat într-un spațiu închis, dar va fi obligatorie prezentarea unei dovezi medicale.
Mai exact, se va putea intra la un spectacol pe baza unei adeverințe de vaccinare (la cel puțin zece zile de la rapel), pe baza unui test RT-PCR (făcut cu cel mult 48 de ore înainte) sau a unuia rapid (făcut în ziua evenimentului) sau pe baza unui document medical care să ateste trecerea prin boală și prezența anticorpilor în organism.
În cazul în care un eveniment cultural se va organiza la interior în acest scenariu, se vor aplica și o serie de măsuri suplimentare:
-publicul va putea participa la eveniment în picioare. Se vor aloca cel puțin patru m2 pentru fiecare persoană;
-participanții vor fi obligați să poarte mască pe toată durata evenimentului;
-sala/ spațiul va putea fi folosit la capacitate maximă, ocupându-se toate locurile;
-consumul de băuturi și alimente se va face doar în spațiile special amenajate și doar cu respectarea normelor din domeniu.
La evenimentele organizate, în acest scenariu, în spații exterioare nu se va ține cont de rata de incidență, adică se vor putea organiza evenimente în aer liber și dacă rata de incidență depășește 7,5 la mie. În rest, celelalte reguli din acest scenariu se aplică și pentru evenimentele desfășurate în aer liber (dovezi medicale, purtare mască etc.).
Spre deosebire de primul, Scenariul 2 limitează numărul de participanți în funcție de rata de incidență din localitatea în care se organizează evenimentul. Concret, se vor putea organiza activități culturale în spații închise astfel:
-cu ocuparea a două treimi din capacitatea sălii (dar nu mai mult de 500 de spectatori) – în cazul unei incidențe mai mici de 3 la mie;
-cu ocuparea a jumătate din capacitatea sălii (dar nu mai mult de 300 de spectatori) – în cazul unei incidențe mai mici de 5 la mie;
-cu ocuparea a unei treimi din capacitatea sălii (dar nu mai mult de 200 de spectatori) – în cazul unei incidențe mai mici de 7,5 la mie.
În niciuna dintre cele trei situații de mai sus, accesul nu va fi condiționat de prezentarea vreunei dovezi medicale (ca în primul scenariu).
De asemenea, și în cazul Scenariului 2 se vor aplica mai multe măsuri suplimentare:
-spațiul va fi organizat cu locuri de șezut (scaune, bănci, pufuri etc.) - publicul nu va putea urmări un spectacol/ concert în picioare;
-personalul va verifica respectarea distanţării în timpul spectacolului;
-referitor la distribuția locurilor în sală (atât online, cât și la casele de marcat): se va aloca un scaun liber, pe lateral, între spectatori. În cazul în care organizatorii vor amenaja spațiul cu locuri de șezut (scaune, bănci, pufuri etc.), se va aloca un metru între spectatori. Prin excepţie de la aceste reguli, grupurile de până la două persoane și membrii aceleiași familii vor putea sta împreună;
-în ceea ce privește rândurile: ținând cont de structura de teatru / amfiteatru verticalizată, spectatorii nu vor sta față în față, ci unii în spatele celorlalți, înlăturând astfel riscul contaminarii directe prin proximitate.
Dacă vorbim despre un eveniment desfășurat în aer liber în Scenariul 2, se vor aplica următoarele reguli:
-nu vor fi mai mult de 500 de spectatori – în cazul unei incidențe mai mici de 3 la mie;
-nu vor fi mai mult de 300 de spectatori – în cazul unei incidențe mai mici de 7,5 la mie.
În cazul evenimentelor organizate afară în Scenariul 2 se vor respecta și toate măsurile suplimentare de mai sus. În plus, spațiul în care se va desfășura evenimentul în aer liber va trebui bine delimitat, iar consumul de băuturi și alimente va fi permis doar în spațiile special amenajate.
În plus, pe lângă măsurile ce vor trebui aplicate în funcție de scenariul ales pentru desfășurarea unui eveniment, se vor aplica și cele mai multe dintre măsurile stabilite în 2020, prin intermediul Ordinului Ministerului Culturii și Ministerului Sănătății 3.142/1.495/2020, pentru domeniul culturii.
De principiu, toți participanții la un eveniment cultural, fie ei organizatori (angajați ai acestora) sau spectatori, vor trebui să treacă prin triajul de la intrare (e permis accesul doar dacă nu există simptome de infecție respiratorie sau dacă temperatura e mai mică de 37,3°C), să poarte permanent masca de protecție și să-și dezinfecteze/spele frecvent mâinile.
Toate măsurile propuse de Ministerul Culturii au fost elaborate în urma discuțiilor cu mai multe asociații și patronate din domeniul cultural și vor fi transmise pentru analiză Ministerului Sănătății și Comitetului Național pentru Situații de Urgență.
Atenție! Măsurile prezentat mai sus sunt doar la stadiul de propunere. Pentru a se aplica, ele trebuie cuprinse într-un proiect de act normativ, care va trebui, la rândul lui, să fie adoptat de autorități și publicat în Monitorul Oficial.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL: