Ce se ascunde în spatele protestului de la Penitenciarul Botoșani și nu numai

Deţinuţii din mai multe penitenciare din ţară - Iaşi, Botoşani, Poarta Albă, Giurgiu, Arad, Tulcea, Bistriţa, Vaslui - au început să protesteze luni şi marţi, unii intrând în refuz de hrană, alţii distrugând obiecte de mobilier din celule şi scandând lozinci.

 

„S-a ajuns aici din cauza presiunii mediatice create de trusturi mass-media patronate sau finanţate de actuali deţinuţi. Este de notorietate că înaintea acestor reacţii ale deţinuţilor au fost adevărate campanii mediatice pe tema situaţiei penitenciarelor şi crearea unei aşteptări în rândul deţinuţilor referitoare la o potenţiala amnistie şi graţiere. Este adevărat că este nevoie de îmbunătăţirea condiţiilor din penitenciare, atât pentru deţinuţi cât şi pentru personal”, consideră Sorin Dumitraşcu, fost director al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, într-un interviu pentru Hotnews.


Pe de altă parte, Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a dat explicaţii despre protestele care au cuprins 10 penitenciare din România, spunând că problemele sistemului penitenciar sunt grave, că le cunoaşte foarte bine şi nemijlocit, prin vizite directe în celule, dar că acestea datează de 25 de ani, fără ca cineva să mişte vreun lucru. Prună s-a adresat direct deţinuţilor:


„Sper să mă vadă deţinuţii. Nu serveşte nimănui, nu lor, nu societăţii, continuarea şi escaladarea acestor tensiuni. Înţeleg nerăbdarea, îi asigur că lucrăm pentru soluţii. Nu este nevoie să îşi agraveze propria condiţie, prin refuzul de hrană de exemplu”.


Prună a spus că nu va adopta măsuri sub presiune, referindu-se la solicitările de graţiere sau amnistie apărute, şi că deţinuţii trebuie să aibă răbdare încă două luni pentru ca lucrurile să înceapă să se schimbe: „Dacă am aşteptat 20 de ani, mai putem aştepta 2 luni”.