Scutiri de la plata apei şi de la verificarea metrologică a apometrelor, vreo cinci sporuri, tot cam atâtea ajutoare sociale, zile libere pentru tot felul de sărbători, sunt doar o parte a beneficiilor pe care le primesc angajaţii SC Nova Apaserv SA. Sunt acordate după negocieri purtate între conducere şi sindicate, însă până la urmă tot „plimbătorii de hârtii” sunt avantajaţi în detrimentul lucrătorilor care prestează cele mai grele munci.
Pentru perioada 2015 – 2017 la nivelul societăţii s-au negociat şi încheiat două Contracte Colective de Muncă (CCM). Acestea prevăd acordarea unei sumedenii de sporuri, bonificaţii, prime, libere şi alte asemenea la care un salariat din privat nu ar putea decât, eventual, să viseze. Astfel, pe lângă deja clasicele sporuri pentru vechimea în muncă, pentru lucrul pe timpul nopţii (25% din salariul de bază) şi pentru lucrul în zilele libere şi sărbătorile legale (100% din salariul de bază), în CCM s-au regăsit acordarea unor sporuri pentru consemn la domiciliu (25% din salariul de bază sau compensare cu timp liber) şi pentru preluarea temporară a atribuţiilor unor salariaţi (50% din salariul de bază). Şi asta nu este tot! Potrivit unui raport întocmit de corpul de control al preşedintelui Consiliului Judeţean Botoşani, angajaţii sunt răsplătiţi cu câte o primă de 150 de lei net pentru Paşti şi Crăciun, femeile pentru 8 Martie, iar angajaţii de sex opus pentru 19 noiembrie, Ziua Bărbatului.
La nivelul SC Nova Apaserv SA funcţionează mai multe sindicate, iar unul dintre liderii acestora susţine că nu toate drepturile menţionate în CCM s-au şi acordat.
„Dacă sunt prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă înseamnă că sunt legale. Dar vă spun eu că pentru Ziua Bărbatului nu s-a dat nimic, pentru Ziua Femeii da, dar se acordă de vreo 15 ani”,
Radu Fegher, președinte Sindicatul „Apă şi Canal”.
Considerându-se probabil că toate acestea nu sunt suficiente, fiecare angajat al SC Nova Apaserv SA este scutit de plata taxelor apă-canal în limita unui consum de 10 metri cubi pe lună. Ba mai mult, dacă botoşănenii care nu sunt angajaţi ai acestei societăţi sunt nevoiţi să plătească periodic verificarea metrologică a apometrelor, plus sigilarea şi avizul de racordare, atunci când este cazul, lucrătorii de la „Apă” nu trebuie să achite nici un leu, pentru ei toate aceste operaţiuni sunt gratuite.
Liberele sunt şi ele la loc de cinste la operatorul licenţiat de apă şi canalizare. În amintitul raport se menţionează că angajaţii sunt scutiţi de muncă pentru ziua de naştere, pentru ziua unităţii, de Ziua Bărbatului, de Ziua Femeii, a treia zi de Paşti şi în alte zile din an.
Alături de toate aceste beneficii, la SC Nova Apaserv SA se mai adaugă şi altele, care pot fi înţelese, având caracter social, chiar dacă la privat extrem de rar sunt întâlnite. Este vorba de acordarea a 500 de lei pentru decesul soţului, soţiei, părinţilor sau copiilor, 500 de lei pentru mama salariată la naşterea fiecărui copil, 1.500 de lei pentru salariaţii cu boli grave, 4.000 de lei pentru deces, 5.000 de lei pentru accident de muncă.
Un caz aparte este cel al fostului director adjunct Neculai Gheorghincă, trecut ulterior pe postul de şef al compartimentului relaţii publice-informare, soluţionarea petiţiilor, cu toate că nu se cunoaşte să fi absolvit studii de profil sau să fi lucrat în mass-media ori „public relations”. Pentru perioada 1 iunie 2015 – 28 februarie 2016 acesta a beneficiat de un aşa-numit spor de mobilitate în cuantum de 15% din salariul de bază, deşi nu era prevăzut în CCM. În art. 25 din Codul Muncii se stipulează că, „prin clauza de mobilitate, părţile, în contractul individual de muncă, stabilesc că, în considerarea specificului muncii, executarea obligaţiilor de serviciu de către salariat nu se realizează într-un loc stabil de muncă. În acest caz salariatul beneficiază de prestaţii suplimentare în bani sau în natură”.
„Considerăm că sporul de mobilitate a fost acordat fără temei legal, iar suma de 4.817 lei, încasată de Gheorghincă Neculai trebuie recuperată integral de la acesta”,
Raport corp control CJ Botoşani.
Deşi poate părea o glumă, demersurile pentru acordarea drepturilor de Ziua Bărbatului au plecat, potrivit sindicaliştilor, de la… preşedintele României. Liderul Sindicatului din Servicii Comunitare şi Utilităţi Publice (SSCUP), care reprezintă peste jumătate din angajaţii de la SC Nova Apaserv SA, susţine că solicitările s-au făcut după ce în martie 2016 Klaus Iohannis a promulgat legea de instituire a acestei sărbători pentru data de 19 noiembrie a fiecărui an. Şi că ar fi fost practic obligaţi la asemenea demersuri pentru a preveni discriminarea dintre sexe. Deşi în raportul corpului de control se specifică în două rânduri că la SC Nova Apaserv SA se acordă o primă de 150 de lei pentru Ziua Bărbatului, Cristian Sadovei susţine contrariul.
„Într-adevăr, anul trecut, în timpul negocierilor, în momentul în care dl. preşedinte al României Klaus Iohannis a promulgat Ziua Bărbatului, în oglindă cu Ziua Femeii, pentru care Codul Fiscal spune că ai posibilitatea să acorzi până în 150 de lei nefiscalizaţi, am propus conducerii de la momentul respectiv să aibă în vedere posibilitatea acordării de Ziua Bărbatului, cum se acordă de Ziua Femeii, să nu se simtă discriminaţi. Nu s-a acordat, nu a vrut să treacă în Contractul Colectiv de Muncă, de unde a apărut că s-ar fi dat? Cum s-au cheltuit banii aceia?”,
Cristian Sadovei, preşedinte SSCUP.
Ziua Bărbatului l-a cam pus în dificultate şi pe şeful interimar al companiei la care CJ Botoşani este acţionar majoritar.
„Nu îmi aduc aminte să fi văzut de Ziua Bărbatului în raportul respectiv. Într-adevăr, sunt şi prevederi din Contractul Colectiv de Muncă. Pot să spun că este prevăzută şi reluată de ani şi ani Ziua Femeii, pentru care poate fi acordată şi o anumită sumă din fondul social, 50 – 100 de lei, cât îţi prevede bugetul din respectivul fond social, dar de Ziua Bărbatului… s-ar putea să fi avut. Nici nu ştiu când a fost, prin octombrie, pe 5 mai, nu pot să precizez dacă s-a acordat zi liberă, dar bani în nici un caz nu”,
Albert Tănasă, director general interimar SC Nova Apaserv SA.
Şi atunci cum este posibil totuşi ca o parte a salariaţilor să intre în grevă spontană şi să reclame condiţiile proaste de muncă şi lefurile aşijderea, aşa cum s-a întâmplat la începutul lunii martie? Răspunsul îl găsim tot în raportul corpului de control al CJ:
„Există diferenţe considerabile între salariile de bază ale majorităţii personalului operaţional care îşi desfăşoară activitatea în condiţii de muncă dificile şi personalul de execuţie care îşi desfăşoară activitatea în compartimentele funcţionale”.
Mai exact, beneficiile ar merge în bună parte tot spre personalul TESA, în timp ce muncitorii care intră prin canalizări, care lucrează de la – 20 de grade şi mai bine până la plus 40, ar fi dezavantajaţi. Şi acest lucru este posibil din cauza modului de salarizare practicat la societate şi descris chiar de corpul de control al CJ:
„Stabilirea salariilor pentru personalul de execuţie, dar mai ales pentru personalul de conducere, categorie de personal pentru care nu există stipulate nici un fel de limite minime sau maxime, deci nu există nici un fel de restricţii, este atributul exclusiv al directorului general”,
Firma CJ dă vreo 5 sporuri, 5 ajutoare și un noian de prime & scutiri; BĂRBATUL e sărbătorit să nu fie discriminat https://t.co/jeBVOQFC4R pic.twitter.com/p56TUB76sD
— Sergiu Bălăşcău (@SergiuBalascau) 3 aprilie 2017