Casa memorială Patriarh Teoctist sfinţită de Mitropolit cu alai de politicieni, de la senatoare la deputată – GALERIE FOTO

Duminică după-amiază, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan, împreună cu un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi, au sfinţit Casa memorială a vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist Arăpaşu, din localitatea botoşăneană Tocileni.

 

Potrivit Basilica.ro,cu acest prilej, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis un mesaj intitulat „Betleemul” Patriarhului TEOCTIST în care a apreciat că acest edificiu va ajuta la păstrarea vie în memoria noastră a imaginii locului unde s-a născut şi a copilărit cel de-al cincilea întâistătător al Bisericii noastre:
„Ne exprimăm speranţa că acest muzeu memorial, ridicat în „Betleemul” Patriarhului TEOCTIST, din ţinutul Botoşanilor, unde a văzut lumina zilei la 7 februarie 1915, va contribui la cinstirea memoriei celui mai ilustru fiu al satului, Patriarhul TEOCTIST, la cunoaşterea moştenirii spirituale a personalităţii şi activităţii sale bisericeşti şi româneşti, precum şi la înțelegerea duhovnicească a istoriei recente a Bisericii noastre, întrucât a păstorit ca Mitropolit al Moldovei şi Sucevei între anii 1977-1986 şi Patriarh al României între anii 1986-2007”.
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române l-a felicitat pe Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care s-a implicat activ în realizarea acestui proiect, în colaborare cu Primăria Stăuceni şi a binecuvântat toţi pelerinii care vizitează casa memorială „Teoctist Patriarhul” din Tocileni, "ca omagiu pios de cinstire adus memoriei unui mare iubitor de Biserică şi Neam”.
VEZI ŞI:
Muzeu unicat al Patriarhului construit la Botoşani dintr-o mlaştină, cu o jertfă ca-n poveşti – GALERIE FOTO
De asemenea, Biblioteca Sfântului Sinod a oferit mai multe volume Muzeului memorial din Tocileni cu opera vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist Arăpaşu, inclusiv, Biblia adecă Dumnezeiasca Scriptură, o carte apărută la Bucureşti, în 1988.
Casa memorială a fost realizată după o fotografie din arhiva personală a familiei Arăpaşu. Construcţia, în stilul specific arhitecturii moldoveneşti, este formată din tindă şi două odăi, prispă şi acoperiş din stuf, şopron pentru unelte agricole şi coşar împletit din nuiele în ogradă.
Vizitatorii pot vedea expuse mitra, toiagul arhieresc şi veşmintele fostului patriarh, dar şi cărţile scrise de acesta, precum şi obiecte ce au aparţinut familiei sale.
La inaugurare au luat parte, printre alţii, prefectul Costică Macaleţi, senatorul Doina Federovici, deputatul Tamara Ciofu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Cristian Achiţei şi primarul Cozmin Epuraş, care a primit şi o distincţie din partea IPS Teofan.
[[galerie-foto]]
VEZI ŞI:
Sfinţire impresionantă cu mitropolit şi mii de oameni la Mănăstirea Popăuţi, senatoare, deputat, patron de calibru pe podium – VIDEO & GALERIE FOTO