Carnetele de note ale elevilor schimbate complet, școlile NU sunt obligate să le asigure gratuit

Părinții reclamă că sunt trimiși la firme care vând aceste tipizate la pachet cu servicii mai scumpe.

 

Carnetele de elev trebuie schimbate săptămâna aceasta în totalitate pentru toți cei peste două milioane de elevi din România, potrivit ordinului cu noile modele de cataloage și carnete de elevi, publicat în Monitorul Oficial.

 

Un elev este obligat prin regulamentele școlare să dețină carnet de elev, pentru că doar acesta „dovedește calitatea de elev” a unui copil/tânăr.

 

Școlile nu sunt însă obligate să asigure gratuit acest tipizat, măsura nefiind inclusă în niciun ordin de ministru sau decizie normativă.

 

Informația a fost confirmată pentru Edupedu.ro de secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion.

 

„Școala are posibilitatea să achiziționeze carnete din buget, de la capitolul ‘alte bunuri și servicii’. Și așa se face, mai ales că e o cheltuială mică, în general costă un leu aceste carnete”, a precizat oficialul, care a spus că cele mai multe școli asta fac, achiziționează aceste tipizate și le asigură elevilor în mod gratuit.

 

Mai mulți părinți au semnalat Edupedu.ro situații în care profesorii diriginți și directorii școlilor le-au indicat prin mesaje pe WhatsApp că pot cumpăra aceste carnete de note de la firmele care „colaborează cu școala sau din altă parte”.

 

„Ne-a spus doamna dirigintă că putem să luăm oferta de la o firmă sau persoană care face fotografii de carnet cu 30 de lei și că dacă achităm prețul respectiv, ne dă și carnetul „bonus”. Acest lucru nu mi se pare corect, e o cheltuială în plus și sunt multe de cumpărat în perioada aceasta”, a scris unul dintre părinți sub protecția anonimatului.

 

Noile modele de cataloage și carnete de elev pentru anul școlar structurat pe module au fost publicate de Ministerul Educației în luna iulie.