Prezența extrem de slabă la prima zi de referendum poate fi explicată printr-un boicot generalizat, dar și prin faptul că o mulțime de botoșăneni au avut tot felul de treburi.
Unii au făcut piața, alții au avut treabă prin casă, o parte au mers la serviciu, iar o altă parte la... distracție.
Din această ultimă categoria fac parte și zeci de botoșăneni care sâmbătă seară au trecut pragul Conacului Zăicești.
Și aceasta pentru că în decorul tradițional din satul aflat la doar câțiva kilometri de municipiul Botoșani s-a marcat deschiderea mustăriei.
Prilej de mare chef mare.
Mustul făcut din strugurii colectați chiar de la vecinii conacului a fost însă doar una dintre atracțiile serii.
Mesenii au fost cinstiți, printre altele, cu urdă frecată cu mărar verde, slăninuță afumată, zacuscă de casă, turte coapte pe plită, caș proaspăt de oi și cârnați tradiționali. Asta la gustarea rece fiindcă felul de bază a venit cu berbecuț la proțap, sarmale în oală de lut, ceafă și mititei la grătar, cârnați de Pleșcoi și murături asortate. Iar desertul - se putea oare altfel? - a venit cu plăcinte poale'n brâu.
O parte din bunătăți, inclusiv ”țapul”, așa cum îi spunea unul dintre bucătari, s-au preparat afară, sub ochii pofticioșilor de la mese.
Și cum meniul tradițional face casă bună cu muzica populară, curtea conacului a răsunat când microfonul a ajuns în mâinile lui Dan Doboș, nimeni altul decât directorul Orchestrei Populare Rapsozii Botoșanilor.
Atunci o bună parte a invitaților au lăsat ospățul deoparte și au pus-o de-o horă ca la carte.
Și au fost susținuți nu doar vocal, ci și instrumental de Fanfara de la Vorona. Care n-a venit singură, ci însoțită de Ansamblul Codrulețul, un grup de copii tare îndrăgostiți de jocul popular.
De la o asemenea sărbătoare a mustului nu putea lipsi Stan Dănuță, meșterul popular din Bălușeni care a făcut o artă din confecționarea măștilor pentru sărbătorile de iarnă.
Decorul cu parfum rural a fost completat de bostani, usturoi, gutui, nuci, mere și altele asemenea.
Chiar dacă distracția s-a terminat, mustăria rămâne deschisă, așa că botoșănenii sunt așteptați în continuare la conac să vadă ce minunăție a ieșit din strugurii de Zăicești.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL