„Caragiale e de vină”, o redescoperire a poporului român transpusă într-o piesă de teatru

Reprezentanții Teatrului Mihai Eminescu au transmis un comunicat de presă prin care botoșănenii sunt invitați la spectacolul ce va avea loc la sfârșit de săptămână.

 

Cine e de vină?

 

Duminică, 31 martie de la ora 18:00 botoșănenii sunt invitați la Casa Tineretului, Bulevardul Mihai Eminescu nr.48 la spectacolul „Caragiale e de vină” de Matei Vișniec, regizat de Vlad Trifaș

 

Scenografia spectacolului este semnată de Mihai Pastramagiu, coregrafia, Victoria Bucun, iar muzica originală și light-design-ul sunt create de Vlad Trifaș. 

 

Din distribuția spectacolului fac parte actorii: Dana Bucătaru, Lorena-Petronela Chiribuță, Sorin Ciofu, Volin Costin, Alexandru Dobynciuc, Gheorghe Frunză, Cristina Gheorghe, Bogdan Horga, Silvia Luca, Lenuș Moraru, Crenola Muncaciu, Gina Patrașcu-Zamfirache, Valentin Popa.

 

„Cred că toți suntem de vină”

 

În primul rând, cred ca este un exercițiu de redescoperire a poporului român. O observație fină a lui Neagu Djuvara este aceea că suntem probabil cel mai interesant și important amestec cultural, cel puțin din zona balcanică, amestec care nu a putut fi descoperit niciodată până în profunzime.

Spectacolul se numește „Caragiale e de vină”, dar nu știu dacă noi căutăm o vină neapărat. Bineînțeles că este în obiceiul nostru de a căuta o vină, de a da vina pe altcineva, dar nu știu dacă reușim să o și găsim. 

 

Cred că toți suntem de vină, așa cum o replică absolut superbă din textul domnului Matei Vișniec spune: «ne-am identificat cu personajele pe care le-am îndrăgit cel mai mult”. Caragiale a fost doar un fin observator al societății, deci e posibil ca această oglindă să funcționeze de minune în cazul nostru. Spectacolul își propune să ne facă să ne punem întrebarea reală „de ce suntem noi așa ca națiune?» Nu știu dacă este bine, nu știu dacă este rău, dar cu siguranță merită căutat de ce poporul român „este așa cum este”, declară Vlad Trifaș, regizorul piesei.

 

Bilete la spectacol

 

Durata spectacolului va fi de o oră și 40 de minute, intrarea în sala de spectacol se va face la ora 17:45.

 

Prețul unui bilet este de 36 lei și 18 lei pentru elevi, studenți și pensionari.

 

Biletele se găsesc la: 

 

  • Casa Tineretului, Bulevardul Mihai Eminescu nr. 48, 0231.510.970 și 0735.779.821, începnd de marți până vineri: 10:00-18:00, respectiv sâmbătă și duminică: 12:00-20:00 
  • Agenția teatrală din incinta cinematografului Unirea, 0722.557.556, de luni până duminică: 10:00-19:00.

 

(Comunicat Teatrul Mihai Eminescu)