Câmpanu : Preşedintele Casei de Asigurări vorbeşte „ca proasta în târg”

 

Deşi revenit în rândurile UNPR, partid aflat la guvernare alături de PDL şi UDMR, senatorul Liviu Câmpanu îşi continuă criticile dure la adresa reprezentanţilor puterii. Ultimul luat în colimator este Lucian Duţă, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
Despre acestea parlamentarul menţionează că „nu a ratat ocazia să-şi facă cunoscută (încă o dată) aroganţa şi incompetenţa, precum şi dispreţul faţă de o categorie însemnată de furnizori de servicii medicale – medicii de familie. Spun asta deoarece am avut posibilitatea să îl ascultăm cu toţii vorbind «ca proasta în târg» despre calităţile profesionale ale celor ce activează în cadrul asistenţei medicale primare. Această abordare a problemei arată că şeful Casei nu îşi poate depăşi calitatea de «şefuţ» care nu înţelege caracteristicile activităţii medicilor de familie şi importanţa asistenţei medicale primare pentru sistemul medical în special şi pentru întreaga societate românească în general”. Liviu Câmpanu arată într-o postare pe blog că medicul de familie supraveghează şi monitorizează starea de sănătate a copiilor de 0-1 an, monitorizează starea de sănătate a gravidei şi a lehuzei, face tot ceea ce se cheamă imunizare (vaccinuri) în sistemul sanitar, asigură consultaţii de urgenţă şi consultaţii la domiciliul bolnavului care nu se poate deplasa, asigură servicii medicale copiilor, femeilor, gravidelor, bătrânilor – tuturor celor înscrişi pe listele proprii (şi nu numai), pune diagnostice, prescrie reţete şi îşi asumă permanent responsabilitatea pentru actul medical propriu şi al angajaţilor.
„Habar nu are care este activitatea acestora”
În plus, vicepreşedintele UNPR susţine că, medicul de familie mai este obligat să joace şi rolul de agent asigurator al CNAS, trimiţând la casele judeţene permanent pacienţii a căror asigurare a expirat sau care şi-au schimbat statutul de asigurat pentru stabilirea calităţii de asigurat sau pentru plata contribuţiei la asigurările sociale de sănătate. „Am făcut această enumerare pentru că sunt convins ca Preşedintele CNAS si-a putut permite aceste afirmaţii defăimătoare la adresa medicilor de familie doar în condiţiile în care, habar nu are care este activitatea acestora. De asemenea, îi aduc la cunoştinţă domnului Preşedinte că medicina generală este specialitate în nomenclatorul de specialităţi medicale, că în România se face rezidenţiat în specialitatea medicină generală, medicină de familie, că în această ţară există mulţi specialişti în medicină generală, medici primari medicină generală şi doctori şi doctoranzi în medicina generală”, mai spune Liviu Câmpanu.