BZI : Tehnic Asist, implicată într-o „hoţie de 22 de miliarde”

 

Societatea controlată de Mirel Vlas se află în mijlocul unui scandal de 2,2 milioane de lei în judeţul Iaşi. În localitatea Cotnari o investiţie într-o reţea de canalizare şi staţii de epurare finanţată de Ministerul Mediului, s-ar fi recepţionat la mai bine de trei ani după terminarea lucrărilor. În plus, bazinele de epurare ar fi mai mici decît prevedea proiectul.
Bazinele de epurare au 7 metri în loc de 10

Conform Bună Ziua Iaşi, la recepţie reprezentanţii Agenţiei de Protecţie a Mediului, dar şi cei de la Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bîrlad, ar fi constatat că nu s-a respectat proiectul iniţial, realizat de inginerul Viorel Tobolcea. Cele doua bazine de epurare ar avea diametru de 7 metri în loc de 10, cît prevedea proiectul. Acest lucru ar duce la modificarea întregului proces de epurare. Nu ar mai avea loc nici un proces de decantare şi epurare deoarece bazinele ar fi prea mici pentru a face faţă volumului de apă care trebuie prelucrat. În loc să epureze şi să protejeze mediul, staţia de la Cotnari ar polua cu dejecţii cîmpul şi pîrîul din zonă, astfel încît ar putea fi închisă. „La recepţia finală, reprezentantul Agenţiei de Protecţie a Mediului a semnat cu obiecţiuni deoarece a fost schimbat proiectul iniţial. Acum, Primăria Cotnari trebuie să vină cu toate documentele pentru eliberarea autorizaţiei de mediu. Dacă nu respectă legea, acest proiect nu va primi autorizaţie”, a declarat Galea Temneanu, purtător de cuvant al APM Iaşi.

Asociere cu o firmă din Iaşi

Contractul cu Tehnic Asist s-a încheiat, conform Bună Ziua Iaşi, pe 17 octombrie 2007 şi viza „înfiinţarea sistemului de alimentare cu apă şi a reţelei de canalizare pentru satele Cîrjoaia, Horodiştea şi Cotnari". Pentru aceasta licitaţie, caietul de sarcini ar fi fost întocmit de Cornel Mitocaru, a cărui soţie ar fi angajata SC Huge Construct SRL. La licitaţie, Tehnic Asist s-a prezentat în asociere cu SC Huge Construct SRL, care urma să se ocupe de achiziţionarea şi montarea staţiei de epurare. Potrivit contractului de asociere, această firmă ar fi achizitionat "tehnologia de epurare" de la SC Euromarket Water & Wasterwater Engineering SRL din Iaşi, cu sediul pe bulevardul Poitiers nr. 53 şi de la SC Sibarex SA, cu sediul pe strada Prundului 1 din comuna Cîmpineanca, judeţul Vrancea. Staţia de epurare a fost montată în Cotnari, în dreapta drumului naţional Tîrgu Frumos - Hîrlău. „Nu are diametrul care trebuie, dar are adîncimea mai mare. Prin urmare, dimensiunile nu s-au modificat prea mult. Dimpotrivă, pentru că acum bazinele sunt mai adînci, sunt mai mari decat prevede proiectul, chiar dacă au diametrul mai mic", a declarat Vasile Creţu, primarul comunei Cotnari.