Botoșani, inclus printre „orașele de 15 minute” din țară

Mai multe orașe importante din România obțin această calificare, dar există și reședințe de județ care sunt departe la capitolul accesibilitate.

 

Accesul la servicii esențiale precum supermarketuri, spitale, școli și parcuri este important pentru locuitori și contribuie și la reducerea poluării cauzate de mașinile personale.

 

Pe primele locuri din Europa s-au clasat orașe precum Zurich, Milano, Copenhaga și Dublin, în care peste 95% dintre locuitori pot accesa serviciile esențiale în mai puțin de 15 minute de mers pe jos.

 

Prin minimizarea dependenței de mașină, încurajarea transportului activ și public și integrarea soluțiilor bazate pe natură, cum ar fi plantarea de copaci și extinderea spațiilor verzi, putem îmbunătăți calitatea mediului urban, ceea ce aduce beneficii directe sănătății populației”, a explicat Natalie Mueller, epidemiolog de mediu la Institutul pentru Sănătate Globală din Barcelona (ISGlobal), citată de G4Media.ro

 

Dintre orașele analizate de studiu în România, Capitala se numără printre cele mai accesibile. În București, serviciile esențiale sunt disponibile pentru cei mai mulți locuitori în aproximativ 11 minute de mers pe jos sau 5 minute de mers cu bicicleta.

 

Celelalte orașe din România care se clasifică ca „orașe de 15 minute” sunt Cluj-Napoca, Sibiu, Brașov, Botoșani, Iași, Piatra Neamț, Târgu Mureș, Focșani, Ploiești, Timișoara, Constanța, Craiova și Slatina, potrivit ziare.com.

 

La polul opus se numără Galați, Călărași și Suceava, unde accesul la serviciile esențiale poate fi la 30 de minute de casă, potrivit studiului publicat pe platforma Sony CSL.