Dacă unii cetățeni din Botoșani pleacă în străinătate cu gândul de a strânge bani pentru a-și face o casă sau pentru a-și ține copiii în școală, alții, fără nicio frică de legi sau de Dumnezeu, se urcă în mijloacele de transport și iau calea țărilor bine dezvoltate.
Odată ajunși pe pământ străin, unii botoșăneni forțați de situția pe care o au și din ”foamea” de bani, ajung să intre în anturaje dubioase și să comită infracțiuni pentru care sunt puși ulterior să plătească. Potrivit informațiilor furnizate de comisarul-șef Viorel Gaidur, din cadrul Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Botoșani, anul acesta cinci botoșăneni au fost expulzați din alte țări din cauza faptului că au comis o serie de infracțiuni. De asemenea, în statistica realizată la nivelul instituției publice, s-au mai înregistrat 139 de cazuri de botoșăneni care au fost arestați
”Avem cam în toate țările, dar cel mai mult este Italia, acolo unde sunt arestați 74 de botoșăneni, Marea Britanie 13, sunt și în Novergia, Portugalia, Serbia, în Spania 21 de persoane, Statele Unite ale Americii, Suedia, în Thailanda un botoșănean. Românii noștri și mai ales cetățenii municipiului Botoșani sunt pe tot mapamondul”, a punctat comisarul-șef.
Totodată, șeful de la Pașapoarte a mai subliniat că au fost și botoșăneni care s-au trezit cu cătușele la mâini după ce au fost prinși în trafic, conducând sub influența băuturilor alcoolice. Pentru că legile din alte state privitoare la conducerea pe drumurile publice sub influența băuturilor alcoolice, nu sunt într-atât de permisive precum în România.
”În rest, pe toate palierele găsim botoșăneni. Aș vrea să spun că oricum avem și cetățeni din Botoșani care au făcut fapte bune și au găsit sume de bani pe care le-au predat, dar avem în vedere și implicarea în foarte multe genuri de infracțiuni. Cei care pleacă de aici nu se duc chiar acolo și îi așteaptă o viață roz. Mulți nu lucrează nici aici și se duc acolo, sunt infractori aici, pleacă și acolo”, a mai spus Viorel Gaidur.
Viorel Gaidur a încheiat spunând că sunt foarte mulți botoșăneni, care ajung în alte țări și nu mai au cu ce trăi, astfel ”sunt obligați să intre în niște rețele care comit infracțiuni”.