Lupta pentru putere: Cine sunt persoanele care-i vor locul Elisabetei Lipă 

Alin Petrache, Laura Badea și Thomas Moldovan sunt cei trei oameni vizați de PSD pentru preluarea șefiei Agenției Naționale pentru Sport. 

Opțiunea finală va fi anunțată între Crăciun și Revelion.

 

Agenția, și în Guvernul Ciolacu 2

 

 

În noua structură a Guvernului Ciolacu 2, sportul va continua să funcționeze ca o agenție cu rang de secretariat de stat, neavând un minister propriu, desființat în vara lui 2023. Atunci, după demisia premierului Nicolae Ciucă și în vederea constituirii Executivului „Ciolacu 1”, UDMR a preferat să sacrifice MTS, care-l avusese în frunte pe Eduard Novak, pentru a păstra portofoliul de la Dezvoltare.

 

Și, după ce a obținut un mandat de deputat, Elisabeta Lipă nu va mai putea păstra postul din fruntea sportului românesc, fiind vorba despre un statut incompatibil. Surse GSP arată că șefia ANS va rămâne la PSD, iar pe agendă există trei variante confirmate, oameni cu care s-au purtat deja discuții interne.

 

Alin Petrache, de la rugby și COSR spre ANS

 

Favorit ar fi Alin Petrache, președintele Federației Române de Rugby și un personaj cu rădăcini profunde la social-democrați. A devenit deputat PSD pentru mandatul 2012-2016, dar a demisionat din Parlament în 2014, după ce a câștigat alegerile de la Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR). A părăsit însă fotoliul de la COSR după Olimpiada de la Rio 2016, unde România obținuse cel mai slab palmares de la Helsinki 1952 până la momentul Jocurilor din Brazilia: 1 aur, 1 argint, 2 bronz.

 

Cine vine în locul Elisabetei Lipă la ANS? 

 

Cei 3 oameni vizați de PSD: un fost președinte COSR, o ex-campioană olimpică și un fost luptător în trupele speciale ale Jandarmeriei.

 

Alin Petrache a condus COSR în perioada 2014-2016. 

Dacă va ajunge la ANS, va trebui să renunțe la conducerea de la Rugby, unde ar putea susține însă un interimar low-profile. Așa s-a întâmplat și la Canotaj cu Valentin Gavril, devenit președinte în acte pe durata mandatului lui Lipă la ANS.

 

Alin Petrache, pentru GSP.ro

„Mă bucur pentru nominalizarea de la ANS, dar nu eu sunt cel care decide”,

 

Laura Badea, dinspre scrimă și tot pe filiera COSR

 

Al doilea nume de pe lista scurtă este Laura Badea, campioană olimpică la floretă în 1996, la Atlanta. Ea s-a retras din activitate în 2004, după 23 de ani de carieră, în care a adunat 22 de medalii la Olimpiadă, Mondiale (2 aur) și Europene (4 aur).

 

Ulterior, a condus Federația Română de Scrimă (2017-2018), este membru în Comitetul Executiv COSR, unde a condus și Comisia Sportivilor (2001-2005). Laura Badea e una dintre figurile emblematice ale sportului românesc prin performanțele din scrimă. 

S-a numărat printre susținătorii candidaturii lui Marcel Ciolacu în cursa pentru Cotroceni.

 

”Îmi doresc un președinte cu o viziune de dezvoltare pentru următorii ani, care să transforme ideile ambițioase în fapte concrete. Îmi doresc un președinte mediator, care să reprezinte interesul societății și al statului român. Îmi doresc un președinte care să încurajeze și să susțină sportul, pentru că sportul de performanță trebuie să devină prioritate națională”, spunea Laura Badea în luna octombrie, cu ocazia lansării programului politic al șefului PSD.

 

Thomas Moldovan e implicat în MTS/ANS din 2022

 

Numele cel mai surprinzător este al lui Thomas Moldovan, 48 de ani, ex-vicepreședinte ANS (iunie 2023 - decembrie 2024) și fost secretar de stat MTS în perioada lui Eduard Novak (ianuarie 2022 - iunie 2023).

 

„Suntem trei persoane în discuții pe această listă pentru ANS. Din câte cunosc, ar mai fi vorba despre Alin Petrache și Laura Badea, în afară de mine. Nu ascund că mi-aș dori această onoare de a conduce sportul românesc, dar mi-e greu să anticipez decizia finală, fiindcă nu am toate datele la dispoziție. Probabil însă că vom avea răspunsul final în maximum două zile”

Thomas Moldovan, pentru GSP.ro

 

Thomas Moldovan așteaptă să facă un pas înainte în ierarhia ANS, unde a funcționat ca secretar de stat și vicepreședinte sub mandatele lui Eduard Novak și Elisabeta Lipă.

 

Moldovan a încercat să obțină un mandat de senator pe listele PSD Mureș, dar n-a obținut un loc eligibil. Potrivit CV-ul său de pe portalul ANS, este absolvent al Universității „Petru Maior” Tg.Mureș – Facultatea de Științe Politice și al Universității „Spiru Haret” – Facultatea de Drept. A terminat Liceul „Electromureș” din Tg. Mureș, în 1996.

 

A fost luptător în forțele speciale ale Jandarmeriei (1999-2005), cu participare la acțiuni specifice antitero și coordonarea pregătirii sportive a membrilor echipei de intervenție. Este antrenor de arte marțiale și, din 2018, șef de serviciu la „Transilvania Motor Ring”, un circuit de viteză pentru evenimente auto, moto sau de ciclism, situat în apropiere de Tg. Mureș.