Botoşănenii nu vor mai fi nevoiţi să aştepte ani întregi pentru o hotărâre dată de instanţele de judecată, care din cauza volumului mare de dosare ajung să se pronunţe în unele cazuri chiar şi după trei ani de zile de la începerea procesului. Asta întrucât Legislativul a găsit o soluţie pentru a mai uşura din povara de procese pe care sunt nevoiţi să o poarte magistraţii timp îndelungat.
Pentru a încheia în timp util un conflict în care se află o persoană cu o societate sau cu o altă persoană, factorii implicaţi pot alege să meargă la mediere, iar în acest mod situaţia conflictuală poate fi rezolvată mult mai repede.
„În primul rând medierea ar putea fi în orice litigiu de natură civilă, în litigiu de natură comercială, în litigii de familie, neînţelegerile dintre soţi privind continuarea căsătoriei, drepturile părinteşti, stabilirea domiciliului copiilor precum şi în litigiile care au ca obiect din domeniile protecţiei consumatorilor inclusiv şi mediere pe malpraxis”, a declarat
Petru Tiberiu Roman, mediator din Botoşani.
Dacă până acum conform prevederilor legale cei care nu participau la o şedinţă de informare cu privire la avantajele medierii înainte de a ajunge în instanţă erau amendaţi cu amendă între 100 şi 1.000 de lei de acum practic vor fi obligaţi de prin lege să o facă.
„Până acum cei care nu se prezentau conform Codului de Procedură Civilă primeau amenzi, însă începând de la 1 august 2013 cei care vor să deschidă un proces sunt obligaţi să participe la şedinţa de informare în caz contrar cererea de chemare în judecată va fi respinsă”, a mai spus
Petru Roman Tiberiu. Şedinţa de informare este gratuită şi în trecut putea fi făcută numai de mediator însă de la începutul lunii iulie a acestui an dispoziţiile în domeniu au fost modificate şi va putea fi realizată şi de către judecători, procurori, consilieri juridici, avocaţi şi de notari.
CITEŞTE:
Angajaţi de la Parchet daţi în judecată de DNA după afaceri cu nume de rezonanţă PSD-istă